Zoetermeers Dagblad | Vragen aan college over vrijwilligersondersteuning
mainImage

Vragen aan college over vrijwilligersondersteuning

30 november 2019, 16:33 uur
Politiek

Zoetermeer Vooruit heeft deze week aan het college schriftelijke vragen gesteld over de vrijwilligersondersteuning. De lokale partij ontvangt erg verontrustende berichten vanuit vrijwilligersland en wil de mensen en organisaties graag geruststellen dat zij niet vanaf 1 januari 2020 in een leegte vallen en niet gevonden of geholpen kunnen worden. 

 

Op 18 februari van dit jaar besloot de Zoetermeerse gemeenteraad tot een vernieuwde aanpak voor vrijwilligersondersteuning (raadsvoorstel vrijwilligersondersteuning). Hierbij zal het huidige centraal georganiseerde aanbod worden vervangen door vrijwilligersondersteuning met meer flexibiliteit, waarbij verenigingen meer eigen inbreng hebben. Doel van deze vernieuwde aanpak is, om de ondersteuning aan vrijwilligers flexibeler te maken en de inbreng van vrijwilligers(organisaties) hierbij te vergroten. Met als gevolg dat per 2020 onder leiding van gemeente Zoetermeer de vrijwilligersondersteuning anders zal worden georganiseerd. De gemeente en een aantal organisaties bereiden dit al enige tijd samen voor.

'Is inmiddels een vrijwilligersondersteuner aangesteld? Per wanneer gaat deze beginnen en kan deze door de vrijwilligersorganisaties worden ingezet', vraagt de fractie van Zoetermeer Vooruit. 'Wordt de informatie die nu bij VIP voor vrijwilligers beschikbaar is (zoals de vacaturebank) overgezet op de nieuwe website? Hoe weten (nieuwe) vrijwilligers per 1 januari 2020 waar ze moeten zijn? Waar kunnen vrijwilligersorganisaties terecht voor hulp bij het aanvragen van subsidie? Het in te vullen formulier is voor sommige wel erg ingewikkeld.'