Zoetermeers Dagblad | Vragen PVV Z'meer na arrestatie terreurverdachten
mainImage

Vragen PVV Z'meer na arrestatie terreurverdachten

De fractie van PVV Zoetermeer.
27 november 2019, 12:19 uur
Politiek

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er twee mannen uit Zoetermeer van 20 en 34 jaar zijn opgepakt op verdenking van het beramen van een jihadistische terreuraanslag met explosieven ergens in Nederland (lees artikel). Eén van de verdachten werd aangehouden in zijn woning in Zoetermeer. De PVV Zoetermeer heeft aan het college direct schriftelijke vragen gesteld. De partij, die 'zeer te spreken is over het geweldige werk van politie, politie-infiltranten en de AIVD', maakt zich ernstige zorgen over radicalisering van Zoetermeerse moslims.

 

'Kunt u aangeven hoeveel geradicaliseerde Zoetermeerse moslims de afgelopen jaren zijn afgereisd naar o.a. het Midden-Oosten om aan de islamitische jihad deel te nemen? En hoeveel van deze jihadgangers zijn weer teruggekeerd naar Zoetermeer?' Heeft u (al dan niet in samenwerking met relevante partners) een duidelijk beeld van de problematiek van geradicaliseerde en radicaliserende moslims in Zoetermeer', zo vragen de PVV Zoetermeer-fractieleden zich af. 

'Welke activiteiten heeft de gemeente Zoetermeer tijdens deze coalitieperiode tot op heden ondernomen (of zijn nu gaande en/of staan op de agenda) om radicalisering van Zoetermeerse moslims tegen te gaan en wat zijn de resultaten en kosten van eventuele activiteiten?'

De PVV wenst verder te weten van het stadsbestuur hoeveel gemeenteambtenaren, handhavers en hulpverleners in Zoetermeer (waaronder sociaal werkers) er op cursus zijn geweest en/of gaan om radicalisering te herkennen en signaleren. Ook vraagt de partij aan het college hoeveel gelden er afgelopen jaren naar de aanpak van radicalisering zijn gegaan en of er in 2018 en 2019 nog meer invallen zijn geweest op locaties in Zoetermeer, of elders in Nederland, door de Dienst Speciale Interventies met betrekking tot Zoetermeerse terreurverdachten.