Zorgen om situatie flats in Driemanspolder

5 February 2020, 12:40 uur
Politiek
mainImage
Zoetermeers Dagblad

In januari 2018 kaartte de PvdA een flink aantal misstanden in twee flats in Driemanspolder aan bij het college van Zoetermeer. Goedwillende huiseigenaren ervaren daar enorme woonoverlast door overbewoning en huisjesmelkerij. De partij wil al langer dat de regels voor huisvesting aangepast worden. Nu burgemeester Charlie Aptroot op social media trots aangeeft dat het college een handhavingsactie bij de flats heeft uitgevoerd, is het geduld bij de PvdA op.

"Appartementen die in de flats te koop staan, worden opgekocht door een belegger en een uitzendbureau die zich richten op werknemers die bijvoorbeeld in de kassen of in de bouw werken. Ze stoppen vervolgens tot wel zes huurders in één appartement, die ook nog eens een hoge kamerhuur moeten betalen. Dat is gewoon overbewoning en huisjesmelkerij", aldus PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt.

Rotzooi
"Bovendien zorgen deze huurders voor veel geluidsoverlast en overmatig drugs- en drankgebruik en er wordt rotzooi achtergelaten in de gemeenschappelijke ruimtes. Er is ook parkeeroverlast en mensen voelen zich zelfs bedreigd en geïntimideerd als ze ergens wat van zeggen. Dat is natuurlijk volkomen onacceptabel."

Mensen moeten plezierig en veilig kunnen wonen, en een fijn contact hebben met de buren. Het is belangrijk dat je rekening met elkaar houdt en elkaar helpt, vindt de PvdA. "Dat alles komt in gevaar als appartementen worden bewoond door tijdelijke huurders die geen band hebben met de andere bewoners. Sommigen verpesten echt het woongenot van anderen. De woningen van de goedwillende huiseigenaren worden zo ook minder waard", geeft Kraneveldt aan.

"Het college handhaaft wel bij overlast, maar heeft tot nu toe vrijwel niets gedaan om via regelgeving te voorkomen dat deze ellende überhaupt plaatsvindt. Na deze blijkbaar wat grotere handhavingsactie moet de burgemeester nu maar eens op de proppen komen met goede huisvestingsregels."

Ellende
"De PvdA heeft al meermaals concrete ideeën aangedragen, zodat we dit soort ellende voortaan kunnen voorkomen", stelt Kraneveldt. "Je kunt kwaliteitseisen stellen aan kamerverhuur, of eisen stellen aan de huurprijs. Je kunt ook inschrijving van huurders bij de gemeente verplichten, een woonplicht invoeren, verkamering een halt toeroepen, of de zogenoemde ‘doorschuifhuizen’ verbieden. Die fungeren als een soort hotelkamers en dat is illegaal. Laten we dit soort misstanden nu eens echt aanpakken. Handhaven alleen helpt niet."