Ondernemers uit omliggende gemeenten zien liever niet dat de Holland Outlet Mall in Zoetermeer realiteit wordt. Ze vrezen dat dit schade toebrengt aan de markt.

Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Zuidplas hebben Gedeputeerde Staten een brief geschreven over de plannen van Zoetermeer, zo schrijft AD/Zoetermeer vandaag op de voorpagina van de stadsbijlage. Zij vragen hierin om een ‘goede bovenregionale afstemming van het aantal vierkante meters winkeloppervlak’.

Ondernemers voelen de bui al hangen. ,,Er is al een overschot aan winkelruimte,” aldus Gerard van Erk namens de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda. ,,Als je zoveel vierkante meter toevoegt, dan gaan andere gebieden daar structureel onder lijden.”

Woordvoerder Henk de Bas van de Waddinxveense ondernemers: ,,Concurrentie is prima, maar je moet je wel afvragen of er voor zo’n uitbreiding wel ruimte in de markt is. Het is heel tegenstrijdig als je kijkt naar de huidige situatie. Je ziet overal ketens omvallen en door de komst van het outletcenter richt je alleen maar meer schade aan.”

Op dit moment loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar het nieuwe winkelcomplex dat moet verrijzen op de plek waar nu het Woonhart zetelt. De eerste resultaten hiervan volgen in oktober/november 2016. Aan de hand daarvan kan de gemeenteraad besluiten om wel of niet verder te gaan met de ontwikkeling van het initiatief.