Topshorttracker Freek van der Wart heeft gisteren zijn professionele sportcarrière beëindigd. De 29-jarige Zoetermeerder wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van volgende maand in Pyeongchang (Zuid-Korea) en daardoor ontbreekt het hem aan motivatie om door te gaan.

,,Ik heb gewonnen, verloren, gejuicht en gejankt, maar vooral genoten van mijn jaren als topsporter. Nu is het tijd om te stoppen. Iedereen bedankt en succes met zijn of haar dromen werkelijkheid te laten worden. Op naar nieuwe uitdagingen,” laat Van der Wart op zijn eigen Twitter-kanaal weten.

Van der Wart nam in 2014 wel deel aan de Olympische Spelen, toen in het Russische Sotsji. In de finale slaagde de Oranje-equipe er toen niet in een medaille te veroveren bij de ploegenachtervolging (relay). Zijn grootste individuele succes dateert van 2013 toen hij Europees kampioen werd in Malmö en ook het goud op de 5000 meter aflossing bij het WK in Montreal behoort tot zijn hoogtepunten. Verder sieren meerdere NK-titels en vele World Cup-medailles zijn palmares van ruim tien jaar topsport.

Bij het meest recente Zoetermeerse sportgala werd Van der Wart verkozen tot sportman van het jaar.

Foto: Freek van der Wart in 2016 tijdens de World Cup Shorttrack te Dordrecht.

Fotograaf: Andre Weening / © Orange Pictures / AWFoto\Andre Weening.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!