Trofee voor 18-jarig racetalent uit Zoetermeer

3 December 2019, 12:19 uur
Sport
mainImage

Karter Robin Mens uit Zoetermeer kreeg zaterdag in Venray een trofee voor zijn vicekampioenschap in het Rookie4Shift-kampioenschap. Wat de achttienjarige rijder betreft, ruilt hij dat resultaat komend seizoen in voor de titel in deze nog nieuwe klasse in het NK viertakt. "Het is een hartstikke positief seizoen geweest", zei Mens. "Ik ben zonder ervaring op buitenbanen gaan rijden. Dat ik dan als tweede het seizoen afsluit, is natuurlijk super. Het was een kwestie van me mentaal goed op de races voorbereiden en veel video’s kijken. Ook heb ik veel aan simracing gedaan. Zo heb ik mezelf proberen te verbeteren op het vlak van inhalen. Maar zo heb ik ook geleerd rustig te blijven als het tegenzit."

 

Verder heeft hij alles op alles gezet om zijn eerste seizoen wedstrijdkarten zo succesvol mogelijk te maken. Daarvoor bezoekt hij twee keer per week de sportschool. Dankzij de conditie- en krachttrainingen is hij steeds sterk geweest in de races. Die trainingen waren nodig ook, erkent Mens. "Aan het begin van het seizoen was het racen heel zwaar, vooral voor mijn nek. Het zijn spieren die je anders nooit gebruikt. Ik kon mijn hoofd in de bochten niet rechthouden en kon daardoor de bocht niet meer inkijken, zo erg was het. In de loop van het seizoen ging het al een heel stuk beter. Nu merk ik het niet meer."

Mens had uiteindelijk een seizoen dat volgens hem 'absoluut boven verwachting' was. "Volgend jaar hoop ik weer in dezelfde klasse te rijden omdat ik daar de meeste ervaring in heb. Ik ga me ook oriënteren op de autosport. Een dagje trainen, kijken of het goed gaat. Ik ben toch al negentien jaar volgend seizoen." En tweetakt karten dan? "Jongens in de Senior tweetakt-klasse van mijn leeftijd gaan daarin gewoon door. Het lijkt me ook heel erg gaaf."

Voor de student Aeronautical Engineering in Delft is het seizoen nu voorbij. Stilzitten is aan hem echter niet besteed. "Ik ben elke dag bezig met het verbeteren van mijn website, met mijn social media en met het zoeken naar sponsoren. En dan komt er natuurlijk ook nog karttraining bij. Ik ga nog een aantal keer trainen in een Rotax Max Senior-kart en misschien rijden we zelfs wel een wedstrijd mee bij Kart4Fun om er een keer van te proeven. Maar de focus ligt op het NK viertakt."