Voormalig directeur Jouetta van der Ploeg sloot gistermiddag om 17:00 uur definitief de deuren van het Stadsmuseum Zoetermeer. Het museum was sinds 1989 gevestigd in de oude burgemeesterswoning aan de Dorpsstraat 7. Dat pand staat nu voor 1.25 miljoen euro te koop. In april 2019 opent het nieuwe Museum De Voorde de deuren aan Zuidwaarts 2 in het Stadshart.
In aanwezigheid van medewerkers en vrijwillige suppoosten stond oud-directeur Van der Ploeg stil bij de hoogtepunten van de afgelopen 30 jaar. ,,Ons kleine maar ambitieuze museum kenmerkte zich door een eigenzinnige keuze in tentoonstellings-onderwerpen, die altijd een link hadden met de stad. Soms gingen we verder terug naar het verleden, zoals met de tentoonstelling ‘Ridder Willem en de rest’ over kasteel Palenstein, maar vaker onderzochten we samen met de bewoners van Zoetermeer de identiteit van de groeistad."
Conservator Marjonne Kube – van Dijk: ,,Het museum was prachtig gelegen in de historische Dorpsstraat met een mooie beeldentuin, maar helaas ook beperkt in ruimte en middelen. Als er bijvoorbeeld een schoolklas kwam, en dat gebeurde vaak, moesten we echt schipperen. Op de nieuwe locatie aan Zuidwaarts 2 krijgen we een speciale educatie-ruimte, waardoor het aanbieden van lessen aan scholen makkelijker wordt. Toch zal ik het oude museum enorm missen. De sfeer van dit oude gebouw is uniek. We hebben hier zoveel mooie dingen laten zien en interessante verhalen verteld."
[caption id="attachment_44978" align="alignnone" width="900"] Fotograaf: Chris van Dijke (www.chrisvandijke.nl).[/caption]
Het museum heeft spraakmakende tentoonstellingen gemaakt, zoals Toi Maori in 2000. Drie maanden lang stond het museum in het teken van de Maori-cultuur uit Nieuw Zeeland met foto’s van gerenommeerd fotograaf Patricia Steur. Maori-tatoeage kunstenaar Gorden Toi plaatste live in het museum bij bezoekers en BNN-ers als Johny de Mol en Barry Hay een moko - een traditionele Maori-tatoeage.
Een ander voorbeeld is de tentoonstelling over de AIVD in 2010, waarin de in Zoetermeer gesitueerde geheime dienst voor het eerst een tipje van de sluier oplichtte. Het museum haalde met deze tentoonstelling het NOS-journaal en er stonden rijen bezoekers voor de deur. In het project 'Zoetermeer tussen hemel en aarde' in 2004 waren Zoetermeerders openhartig over hun geloof en onderzocht het museum of er zoiets bestaat als een 'groeistadreligie'.
Het museum hield ook van een vrolijke noot: ,,De afscheidstentoonstelling 'Ja, ik wil' bracht de veranderende mode rondom trouwen in beeld. Zo heeft het museum in al die jaren een breed publiek aangesproken," aldus Van der Ploeg. ,,In het nieuwe Museum De Voorde gaan we die lijn voortzetten. Ik zal het oude museum missen, maar kijk erg uit naar de toekomst."
Stadsmuseum Zoetermeer sluit de deuren
12 November 2018, 13:58 uur
Algemeen