De pilot afvalscheiding in en om winkelcentrum De Leyens heeft volgens de gemeente Zoetermeer ‘een heel positief’ resultaat opgeleverd, waardoor de gemeente in 2018 ook bij de andere winkelcentra afvalscheiding in de buitenruimte wil invoeren. Het gaat daarbij om inzameling van PBD (plastic, blik, drankkartons) en restafval.

,,Bij het onderzoek naar het schoonste winkelcentrum liet De Leyens de grootste verbetering zien. In de overige winkelcentra willen we ook graag het zwerfvuil beperken en we hopen dat met extra plekken voor gescheiden afval te bereiken,” aldus wethouder Marc Rosier, die zich onder meer ontfermt over de portefeuille ‘openbare ruimte’.

Verbindingen tussen een school en een winkelcentrum heten ook wel ‘snoeproutes’ waar doorgaans veel zwerfvuil te vinden is. Het Senecapad vormt de verbinding tussen het Alfrink College en winkelcentrum De Leyens. Op deze weg zijn afvalbakken bijgeplaatst en dat heeft geleid tot een vermindering van het zwerfvuil.

De afvalbakken worden geplaatst met drie gescheiden bakken. Twee bakken zijn bestemd voor PBD, en één is bestemd voor restafval. De bakken hebben aan beide kanten ingooi-openingen en de uitstraling van de afvalbak is gebaseerd op de landelijke richtlijnen. Afvoeren van het afval gebeurt, aantoonbaar gescheiden, in gekleurde zakken (geel voor PBD, grijs voor rest). Voor het Stadshart en de Dorpsstraat geldt een apart traject.

Fotograaf: John Brussel.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!