Het spreekwoord ‘tegen windmolens vechten’ stond jarenlang voor het vechten voor een onnodig doel of voor het bestrijden van niet-bestaande problemen. Het spreekwoord is terug te voeren tot een tweedelige Spaanse roman uit 1605 en 1615 waarin ene Don Quijote de la Mancha op allerlei vermeend onrecht afgaat. Hij ziet windmolens aan voor reuzen en gaat ze te lijf met zijn zwaard. Het verhaal snijdt op een komische manier allerlei serieuze thema’s aan, maar het staat buiten kijf dat Don Quijote een ridder van de droevige figuur is en dat laatste is nóg een uitdrukking die heeft stand gehouden. Ik denk dat ook de ‘klap van de molen’ een overblijfsel uit dit verhaal is, maar dat weet ik niet zeker.

Vechten tegen windturbines

Het spreekwoord ‘tegen windmolens vechten’ stond dus jarenlang voor het vechten voor een onnodig doel, maar in de tegenwoordige tijd is tegen windmolens vechten wel degelijk nodig geworden. En dan gaat het niet om onze nationale trots van relatief bescheiden afmetingen, die we als historisch erfgoed overeind proberen te houden, onder meer om dear mister Trump te overtuigen van Nederland op de Tweede Plaats (wat een prachtvondst van Lubach!).

Aardgasbel in Groningen

We zijn met zijn allen op zoek naar prettige energie. Energie is op zich heel erg fijn natuurlijk, want we hebben het graag warm als het koud is, koel als het warm is, we willen licht hebben als het donker is, en vervolgens hebben we voor vervoer, het bereiden van een lekker maaltje, het doen van vervelende klusjes én voor het doen van leuke dingen allemaal energie nodig. Probleempje is dat aan praktisch alle energie bezwaren kleven. Er komt te veel CO2 in de lucht, mensen krijgen stoflongen in mijnen, veel mensen vinden kerncentrales maar enge dingen en half Groningen stort in vanwege de aardgasbel die eerst een buitenkansje was.

Romantische rode pannendak

Eigenlijk hoor je alleen over zonnepanelen nooit iets vervelends. Althans, als je niet let op de prijs, op het kappen van bomen vanwege de ongewenste schaduw, de niet erg elegante aanblik van die glimmende platen in het ooit zo romantische rode pannendak en dergelijke details. In het algemeen zijn zonnepanelen een behoorlijk schadeloos alternatief. En momenteel worden er nul-op-de-meter-huizen ontwikkeld. Dat gaat – als we het verstandig en doordacht aanpakken – een echt positieve omslag worden.

Jammer, jammer, jammer

En dan hebben we nog de molens. De windturbines, zoals we ze tegenwoordig noemen. Ik zal niet ingaan op het rendement, want daarover doet zoveel tegenstrijdige informatie de ronde dat ik me daar niet aan waag. In ieder geval heeft het Rijk besloten dat we heel erg veel van die windturbines op het land en in de zee moeten hebben. Jammer, jammer, jammer. Op een enkele plaats zijn ze – naar mijn bescheiden mening – best mooi. Bijvoorbeeld als ze in zo’n strakke lijn langs een dijk met groot water in het open landschap staan. Maar op de meeste plaatsen ziet het er niet uit. Het verrommelt.

Als we zoveel windturbines moeten hebben, moeten we op een aantal locaties maar voor lief nemen, dat het er niet uitziet, dat ze geluid maken, voor vervelende bewegende schaduwen zorgen en dat ze in de fik kunnen vliegen. Het zij zo.

Balijbos

Maar… en hier komt het vechten… die dingen moeten echt niet in de drukbewoonde wereld en al helemaal niet in recreatie- en natuurgebieden. Ik heb het natuurlijk in het bijzonder over het Balijbos.

Eerst even een ander voorbeeld: de gemeente Den Haag heeft een enorm gevaarte zodanig laten opstellen dat alleen de mensen uit Leidschendam er last van hebben. De gemeente Leidschendam zag het aankomen en procedeerde ertegen (wat overigens niet hielp), maar de bewoners hadden het niet in de gaten tot hij er stond, en er niets meer aan te doen was.

Dat is in het geval van het Balijbos anders. Gelukkig waren verschillende bewoners alert en trokken aan de bel en ik kreeg ook een tip van de lokale partij Gemeentebelangen uit Pijnacker-Nootdorp. In dit geval is het – je verstand staat er bij stil – Staatsbosbeheer die de locatie voor geld aan de provincie heeft aangeboden.

Slecht plan

De gemeente Zoetermeer, het college en de voltallige gemeenteraad, vindt het plaatsen van een windpark in het Balijbos een slecht plan. Hetzelfde geldt voor de omwonenden uit Meerzicht en Rokkeveen, voor mensen uit de andere wijken die regelmatig genieten van het Balijbos en voor de natuurclubs zoals de mensen die zich bezighouden met de vogels en de vleermuizen. Vanwege de bomen moeten de windmolens meer dan honderd meter hoog worden. Dat is echt superhoog, denk aan een flatgebouw met zo’n dertig etages.

Ik heb al twee keer ingesproken bij de provincie. Eerst bij de commissie en vervolgens bij de vergadering van Provinciale Staten. En ik was niet de enige. Ook mensen van de heel actieve actiegroep Balij Windmolen Vrij!, van de vleermuizenwerkgroep, en vele anderen, hebben ingesproken. Dat hielp niet. De provincie zette een volgende stap in het proces, waarna er ook een klankbordgroep werd opgezet met leden uit de actiegroep. Daar zijn alle bezwaren op een rij gezet, maar ook dat heeft nog niet genoeg geholpen.

Ik ga woensdag weer inspreken

Komende woensdag 8 februari vergadert de commissie van de provincie weer over de plannen en ik ga weer inspreken, mede namens de meeste fracties uit de gemeenteraad. Maar het is duidelijk dat er dit keer meer nodig is. We zullen veel zichtbaarder moeten maken dat er géén draagvlak is voor die gevaartes op de locatie Balij.

En daar bent u voor nodig. Kom a.u.b. allemaal op 8 februari om 18:30 uur naar het provinciehuis, Zuid-Hollandlaan 1, zodat duidelijk is dat het niet alleen gaat om een handvol actievoerders, maar dat u het allemaal géén goed idee vindt dat er juist op die plek windturbines komen. Als u daar persoonlijk staat, maakt dat veel meer indruk dan bijvoorbeeld 5000 likes op Facebook.

U kunt uw zwaard thuis laten

Het Balijbos.

We zijn gelukkig op tijd om met elkaar tegen de windmolens te vechten. Overigens doen we dat tegenwoordig heel beschaafd, dus u kunt uw zwaard thuis laten en u hoeft ook niet op uw oude boerenknol te komen. Het vraagt wel een klein offer van u. U moet ruimte maken in uw agenda, iets vroeger eten, en uzelf ertoe zetten om uw jas aan te trekken en de trein te pakken. Dat kost even moeite, maar verder is het een relaxte manier van demonstreren: het kan gewoon binnen in het Provinciehuis, u heeft geen kaplaarzen en plastic zeiltjes nodig zoals op een regenachtig Malieveld soms nodig is, en u hoeft niet uw keel schor te schreeuwen.

Op de website van Balij Windmolen Vrij! kunt u de flyer downloaden. U kunt gewoon door uw aanwezigheid laten zien dat wij – de moderne Don Quijote-ridders van de verstandige figuur – vechten voor een haalbaar doel: die plannen kunnen in dit stadium nog gewoon van tafel!

Marijke van der Meer is fractievoorzitter van de lokale politieke partij Zó! Zoetermeer.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!