De gemeente Zoetermeer heeft gekozen om de toegang tot jeugdhulp te versterken dichtbij de ouders en jongeren via huisarts, schoolmaatschappelijk werk en Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Die zijn volgens de gemeente het beste toegerust om door te verwijzen naar de juiste ondersteuning, passend bij de vraag van het kind en het gezin. Lichtere vormen als dat passend is en ondersteuning gericht op het gezin als dat beter past bij de vraag van ouders en het kind.

Vanaf januari 2018 kunnen ouders en jongeren terecht voor vrij toegankelijke en preventieve ondersteuning bij het Meerpunt inlooppunt en het Jongeren Informatie punt (JIP). Professionals kunnen terecht bij het team Jeugd en gezinshulp (JGH) van de gemeente. Als de hulpvraag groter wordt en specialistische jeugdhulp nodig is, kan men in gesprek met de huisarts, schoolmaatschappelijk werk of de jeugdartsen van de jeugdgezondheidszorg.

De medewerkers van JGH blijven verantwoordelijk voor aanvragen van een Persoonsgebonden budget (PGB) en aanvragen kinderopvang op sociaal medische indicatie. Verder verzorgen zij de toegang tot jeugdhulp voor het voortgezet onderwijs en de (semi)residentiële jeugdhulp. En JGH coördineert, voor gezinnen waarbij de veiligheid van de jeugdigen in het geding is, de hulpverlening rondom het gezin.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!