Meer dan drieënhalf uur werd er gisteravond gesproken over de Holland Outlet Mall. De plannen voor het miljoenenproject werden uiteindelijk afgeblazen, omdat er, helemaal na het terugtrekken van projectontwikkelaar Provast, geen draagvlak meer voor was in de raad én het college. Wethouder Marc Rosier (stedelijke ontwikkeling) liet weten teleurgesteld te zijn over het feit dat de kans op de komst van het outletcenter nu verkeken is.

,,Ja, daar baal ik van,” spraak hij de raad even na 22:40 uur toe. ,,Er moet iets ingrijpends gebeuren aan het Woonhart en de Holland Outlet Mall was onder scherpe voorwaarden een prachtige kans daarop. Een prachtige kans om die barrière die we de Europaweg noemen te slechten en het Woonhart volledig onderdeel te maken van de binnenstad. En om door extra werkgelegenheid mensen uit de kaartenbak te krijgen en om nog meer bezoekers naar onze binnenstad te halen. En onze binnenstad één van de aantrekkelijkste van Nederland te maken. Ik hoop dat we ook in de toekomst lef blijven tonen.”

Complete afgang, mesthoop en paniekvoetbal 

De fracties lieten eerder op de avond al hun onvrede blijken over de hele gang van zaken. ‘Een complete afgang,’ noemde Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer het. De PvdA liet bij monde van raadslid Chantal Walthers weten dat het, ondanks het instemmen met de verdere uitwerking van het haalbaarheidsonderzoek, ‘niet had kunnen voorzien dat de partijen er niet uit zouden komen’. ,,Wij betreuren het.”

SP-fractievoorzitter Lennart Feijen noemde het ‘een mooi pr-verhaal’. ,,Meer was het niet. De Holland Outlet Mall gaat op de mesthoop.” Feijen verwees nog even naar het mislukken van eerdere enorme projecten in het verleden, zoals de Hollandse Meester, en vroeg de wethouder naar de exacte HOM-uitgaven.

Jordy Boerboom van GroenLinks strooide nog wat zout in de wonden door te stellen dat Zoetermeer van al het verspeelde geld (circa 1 miljoen euro) bij wijze van spreken het Keerpunt nog ‘tien jaar’ had kunnen openhouden. ,,De risico’s van de Holland Outlet Mall waren vele malen te hoog voor de stad om te kunnen dragen.”

Lisette Meijer van de VVD zei het afblazen van de HOM vooral jammer, jammer en jammer te vinden. ,,Wij zagen het als een kans, maar nooit ten koste van alles.” Het raadslid liet weten ‘trots te zijn’ op de gemaakte keuzes van de partij.  Klaas Schra van ChristenUnie SGP wekte de schijn dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was, ondanks de verdampte tonnen gemeenschapsgeld. ,,Dit kan nu eenmaal gebeuren, het is projectontwikkeling.”

Het CDA, vanaf het begin mordicus tegen de komst van de HOM, was opgelucht. ‘Niet zorgvuldig’, ‘vermeende haast’ en ‘paniekvoetbal’ droeg fractievoorzitter Ingeborg ter Laak aan als bezwaren. ,,En dan met veel moties een incompleet voorstel verzachten.”

Misschien dat Boerboom, die verwees naar zijn eerdere uitspraak van maart 2016, nog de meest treffende opmerking van de hele avond had. ,,We kunnen ons geld beter naar het casino brengen, dan stoppen in een project met zoveel onzekerheid.”

Fotograaf: John Brussel.