Voor blinden en slechtzienden is het op 21 maart niet mogelijk om in Zoetermeer zelfstandig te stemmen bij daarvoor speciaal ingerichte stembureaus. Dat laat het college weten in antwoord op schriftelijke vragen van Zó! Zoetermeer.

In onder meer Den Haag is dit op 21 maart met een proef wel mogelijk. Op acht locaties is er audio-ondersteuning en de stembiljetten krijgen een speciaal omhulsel (mal).

‘Over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. De soundbox vertelt welke partij er op welke lijst staat. Dit kunnen de stemmers dan voelen met hun vinger op de mal. Vervolgens kunnen ze per partij afluisteren welke kandidaat er op welke plek staat. Daarna kunnen ze door voelen en tellen de kandidaat vinden waarop ze willen stemmen. Met het potlood maken ze het bijbehorende vakje rood. De stembureauleden van de acht speciaal ingerichte stembureaus worden getraind in het werken met deze hulpmiddelen,’ valt te lezen op het digitale huis van de gemeente Den Haag.

Het Zoetermeerse stadsbestuur zegt dat de voorzieningen die in Den Haag en ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden geboden, niet leverbaar zijn voor 21 maart.

‘Na de verkiezingen wordt deze proef geëvalueerd. De gemeente Den Haag is van plan om de ervaringen met deze proef te delen met de collega-gemeenten van de StembureauApp (Rotterdam, Utrecht, Groningen en Zoetermeer). Mogelijk kan Zoetermeer dan bij volgende verkiezingen ook één of meerdere stembureaus inrichten voor blinden en slechtzienden,’ aldus het college.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!