We zitten midden in de campagne en als je alle verbetervoorstellen van de vele partijen hoort, dan lijkt het net alsof er niets deugt in Zoetermeer. Alles moet beter en anders. Je zou haast denken dat we in een afgrijselijke gemeente wonen.

Logisch, als partij wil je een heleboel puntjes op de i zetten: kleine punten en hele grote punten. Zelf heb ik bijna dagelijks inwoners aan de telefoon, ‘aan de mail’ of hier op de bank, die één of ander probleem hebben, en meestal zijn dat serieuze problemen. Over bomen, parkeren, verkeerssituaties, over herrie, wonen, over tekorten aan zorgbedden waardoor hoogbejaarden ineens in Den Haag naar een verpleeghuis moeten en ga zo maar door. En daar willen we wat aan doen. Want geen misverstand: het kan altijd beter!

Blij ei

Maar daarbij raakt wel een beetje uit beeld dat de Zoetermeerder in het algemeen eigenlijk heel tevreden is. Wij staan met Koffie & Zó! iedere maand in de winkelcentra met mensen te praten en we vragen ze altijd om een rapportcijfer. Een onvoldoende horen we hoogst zelden, terwijl de achten en negens echt grootschalig worden uitgedeeld. Mensen weten vaak wel iets op te noemen dat ze anders zouden willen, maar ze weten meestal nog veel meer wat ze graag houden zoals het is: het winkelcentrum, hun gezellige buurt, het rustige wonen, de vele mogelijkheden om te sporten, de prima dienstverlening bij het afgeven van paspoorten en rijbewijzen. Onze inwoners zien zeker wat er allemaal goed gaat. De gemiddelde Zoetermeerder is in feite een blij ei (uitdrukking die ik steeds vaker hoor, ik hoop dat ik er niemand mee beledig).

Er is ook best veel goed gegaan in de afgelopen periode. We zijn het alweer bijna vergeten, maar we hebben in 2014 en 2015 geknokt om de huishoudelijke hulp te behouden en de raad ervan te overtuigen dat het nodig was en financieel ook kon. Dat is gelukt, terwijl het college eerst van plan was om het af te schaffen. Het is gelukt om eindelijk het nagel-over-schoolbord-geluid (wie kent het nog?) van de RandstadRail in Oosterheem te verminderen.

We hebben voor elkaar gekregen dat mantelzorgers niet hoeven te betalen voor parkeren. Er zijn werkende liften bij de Mandelabrug gekomen en zo is er een hele lijst van zaken die ik met mijn fractie voor elkaar heb gekregen. En natuurlijk hebben de andere partijen ook hard hun best gedaan om Zoetermeer steeds beter te maken.

Verschillen uitvergroot

We zijn nu met elkaar aan het campagnevoeren. De verschillen worden uitvergroot, we dragen allerlei belangrijke verbeteringen aan en er is niet veel oog voor de goede dingen in de stad. En ook niet voor de samenwerking waarvan normaal gewoon sprake is. Want even voor de duidelijkheid: er is géén partij die het alleen kan en we moeten altijd met elkaar samenwerken om met meerderheden in de raad de stad te verbeteren: onze prachtstad die dus eigenlijk helemaal niet waardeloos is, waarin het zelfs prima leven is, maar waar het altijd beter kan.

En na de verkiezingen gaan we – naar ik van harte hoop – weer goed samenwerken met de andere fracties zodat we het met elkaar steeds beter maken. Maar nu is het nog vóór de verkiezingen, dus we leven ons nog even lekker uit in de strijd, want op welke manier die stad beter wordt, hangt af van u, de kiezer, want u geeft de kleur en de smaak aan de raad.

Marijke van der Meer is fractievoorzitter van de lokale politieke partij Zó! Zoetermeer. Ze is het langstzittende raadslid van Zoetermeer en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!