Een studententeam van de Technische Universiteit Delft heeft zich in het Amerikaanse Boston gekroond tot de Grand Prize Winner 2017, oftewel de winnaar van de jaarlijkse wereldwijde synthetische biologiecompetitie iGEM (international Genetically Engineered Machine). De ploeg, met de Zoetermeerse Gabriella Tany in de gelederen, sleepte ook acht extra awards in de wacht.

In Boston, gelegen in het noordoosten van de VS, komen jaarlijks 300 teams uit heel de wereld bijeen om het tegen elkaar op te nemen in de finale. De competitie behelst het oplossen van maatschappelijke problemen door middel van synthetische biologie.

Het team uit Delft presenteerde afgelopen week zijn idee voor een methode die snel en terplekke antibioticaresistentie in bacteriën bij melkvee kan aantonen. Zo kan de boer de behandeling (in het geval van een resistente bacterie) mogelijk aanpassen en onnodig antibioticagebruik verminderen.

De studenten dachten ook na over gebruiksvriendelijkheid en werkten samen met stakeholders in het veld. ,,Om meer impact te maken met onze methode zou de boer antibioticaresistentie moeten kunnen detecteren in het veld zonder moeilijke lab-benodigdheden,” aldus Kimberly Barentsen.

Ook al hebben de studenten in het lab bewezen dat hun methode werkt, een product op de markt is er nog niet. ,,Het is een proof of concept, dus er moet nog veel geoptimaliseerd worden, maar we hopen natuurlijk wel dat bedrijven aan het werk gaan met onze ideeën en dat een concrete toepassing snel komt,” zegt Aafke van Aalst.

Meer awards naast Grand Prize

Nog nooit won een team zoveel prijzen bij deze internationale competitie. Naast Grand Prize Winner was het Delftse studententeam ook het beste in de volgende categorieën;

  • Best Part Collection
  • Best Innovation in Measurement
  • Best Supporting Entrepeneurship
  • Best Education and Public Engagement
  • Best New Application Project (Track Winner)
  • Best Integrated Human Practices
  • Best New Composite Part
  • Best Presentation