Gabriella Tany (23) uit Zoetermeer vertegenwoordigt de Technische Universiteit Delft van 9 tot en met 13 november in Boston tijdens de wereldwijde synthetische biologiecompetitie iGEM (international Genetically Engineered Machine-competitie). Tany is één van de dertien studenten in het team van de TU Delft.

In Boston, gelegen in het noordoosten van de VS, komen jaarlijks 300 teams uit heel de wereld bijeen om het tegen elkaar op te nemen in de finale. De competitie behelst het oplossen van maatschappelijke problemen door middel van synthetische biologie. Voorbeelden van maatschappelijk uitdagingen zijn het afbreken van plastic, het maken van bioplastic of het detecteren van antibioticaresistentie.

Op dat laatste focust de delegatie van de TU Delft zich. ‘Het doel is om bij te dragen aan effectievere antibioticatoediening en tegelijkertijd het antibioticagebruik te verminderen. Wij zijn bezig met het ontwerpen van een (prototype) apparaat dat antibioticaresistentie kan detecteren.’

‘Leven te begrijpen’

Tany is de secretaris van het iGEM-team. Ze noemen haar ook wel ‘de moeder’ van het team. Zij helpt daar waar nodig is, in het lab, maar ook op organisatorisch vlak. ,,Waarom ik voor iGEM heb gekozen? Met dit project krijgen we de vrijheid om onze creatieve en innovatieve ideeën toe te passen om het leven te begrijpen en te verbeteren,” reageert Tany.

Naast het iGEM-project hielp Tany tijdens haar bachelorfase mee aan een nieuwe methode om kanker te bestrijden. ,,Het project waaraan ik heb meegewerkt, focust op een nieuwe doelgerichtere chemotherapie met het doel om de bijeffecten te verminderen. De mogelijkheden met synthetische biologie zijn echt oneindig.”

Tany woont nu weliswaar in Pijnacker, maar ze groeide op in Zoetermeer waar ze zeven jaar woonde op het Alferbos in Meerzicht. Tany zat eerst op de basisschool Prinses Amaliaschool en daarna van 2005 tot 2011 op het Alfrink College.