Zoetermeers Dagblad | Koninklijke onderscheiding voor Hans Huizer

Koninklijke onderscheiding voor Hans Huizer

mainImage

De heer Hans Huizer uit Zoetermeer ontving gisteren een Koninklijke onderscheiding uit handen van minister Van Engelshoven. Huizer werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn belangrijke bijdrage aan het onderwijs en de ontwikkelingen van kinderen en jongeren uit achterstandswijken.

De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt aan Huizer tijdens zijn afscheid van het onderwijs vanwege zijn pensioen. In aanwezigheid van familie, vrienden, collega’s, leerlingen de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot, werd hij verrast en in het zonnetje gezet.

In 1976 startte Huizer als docent op de Haagse Praktijkschool De Einder. In 1999 maakte hij de overstap naar de Johan de Witt Scholengroep, waar hij verschillende functies vervulde en in 2011 algemeen directeur werd. De Zoetermeerder heeft zich volgens de gemeente 'sterk gemaakt voor leerlingen uit de achterstandswijken, vaak met een lage sociaal-economische status en een nagenoeg niet-westerse culturele achtergrond'

Arbeidstransferunit

In 1998 bedacht en startte Huizer de Arbeidstransferunit. Leerlingen van De Einder en de Johan de Witt Scholengroep worden hier gestimuleerd en begeleid in de overgang van school naar werk. Deze Arbeidstransferunit bestaat nog steeds voor beide scholen.

Huizer was ook initiatiefnemer van de weekendschool, ter bevordering van de doorstroom van leerlingen van elf tot dertien jaar naar het voortgezet onderwijs. In samenwerking met het ROC Mondriaan zette hij zich in voor de ‘Internationale Schakel Klas’. Leerlingen van twaalf tot achttien jaar, die korter dan twee jaar in Nederland zijn, leren hier de Nederlandse taal en worden voorbereid om door te stromen naar het reguliere onderwijs.