Zoetermeers Dagblad | Smakelijke Moestuinen in Zoetermeer

Smakelijke Moestuinen in Zoetermeer

mainImage

Kern Kinderopvang, dat opvang biedt voor kinderen van nul tot en met dertien jaar, heeft een speciaal programma om kinderen in Zoetermeer te leren om het gezonde deel van de maaltijd ook lekker te vinden. 'Smakelijke Moestuinen' heet het. De eerste oogst is binnen.

"Bij Kern Kinderopvang staat gezondheid van kinderen hoog in het vaandel", zegt Vivien de Koning, gecertificeerd coach Gezonde Kinderopvang van Kern. "Iedereen weet dat groente niet het favoriete eten van kinderen is. Jammer, het is vaak een kwestie van leren eten."

Kern zocht naar een manier om daarin een bijdrage te leveren. "Dat is het programma Smakelijk Moestuinen geworden: veel van onze kinderdagverblijven in Zoetermeer hebben sinds twee maanden een eigen moestuin."

Zestien soorten

"Een peuter heeft gemiddeld 75 gram groente per dag nodig", zegt De Koning. "Daarom past dit programma goed bij kinderdagverblijven."

Wat houdt Smakelijke Moestuinen in? "De kinderdagverblijven hebben moestuinen waarin we zestien soorten groenten kunnen kweken. We laten de kinderen zien hoe de groenten groeien en na het oogsten proeven we met elkaar." Inmiddels is de eerste oogst binnen. "De komkommers en aardbeien zijn als eerste rijp geworden. De kinderen hebben de oogst smakelijk opgegeten."

Groentediploma

Naast de moestuin ontdekken kinderen ook op andere manieren meer over groenten. "Ze kleuren en knutselen met groenten. Ook hebben we gesprekjes over groenten en de kinderen behalen een groentediploma. Zo maken we groenten lekker én leuk voor peuters", aldus De Koning.