Zoetermeers Dagblad | Zoetermeer in top 10 fitste steden Nederland

Zoetermeer in top 10 fitste steden Nederland

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur heeft onderzocht wat de fitste steden van Nederland zijn. In de top 10 die hieruit is samengesteld, neemt Zoetermeer de zesde plaats in. Haarlem staat bovenaan.

Zoetermeer - Fit score: 6,92
Sportlocaties: 5,86 | Fastfood: 7,98 | Gezond gewicht: 2,86

"Hoe je in shape blijft weet het Topmodel en Angel Romee Strijd wel. Zij is geboren in Zoetermeer. De stad die plek nummer zes vertegenwoordigd. In deze gemeente hebben we erg weinig fastfood gelegenheden gevonden. Het aantal sportlocaties valt net boven het gemiddelde uit. Vechtsporten zijn in trek in deze regio, we vinden veel boksscholen zoals Boxing Gym Vegting en Defense and Fighting Tactics die hoog beoordeeld worden op Google. Naast het topmodel komen ook de olympische shorttrackers zusjes Kerkhof uit het fitte Zoetermeer. Voor een weekendje weg zijn er ook sportieve bezigheden te vinden. Bij klimpark Ayers Rock kan je wel tot 17 meter de boom in. Of test je skiskills uit op de steilste indoorpiste van Europa", zo schrijft Holidu.

Methodiek

Voor elk van de 33 grootste steden (boven 75.000 inwoners) werd in mei 2019 een telling van sportcentra uitgevoerd, een categorie die alle sportscholen, sporthallen, yoga- en vechtsportcentra, voetbal- en hockeyverenigingen, sportvelden en zwembaden in elke stad omvat, waarbij gebruik werd gemaakt van Google's database en het handmatig filteren van valse positieven uitkomsten. Daarnaast zijn fastfoodrestaurants geteld met behulp van de databases van Google en TripAdvisor. Alleen de resultaten die binnen de stadsgrenzen zijn verkregen zijn geteld.

Ook is rekening gehouden met de gegevens uit de Gezondheidsmonitor van het cbs, die het overgewicht aangeeft per provincie, waarbij het percentage inwoners met een gezond gewicht is berekend. Deze gegevens zijn meegenomen in de berekening voor iedere stad binnen deze provincie. Elke stad heeft een standaardscore van 0 tot 10, waarbij de steden met het hoogste percentage sportcentra per inwoner, het laagste percentage fastfood restaurants per inwoner en het hoogste percentage inwoners met een gezond gewicht worden beloond. De ranking is uitgevoerd op basis van deze genormaliseerde score.


Foto: Digitaal Dagblad