Zoetermeers Dagblad | Column Elsje Veth: Damesglaasje

Column Elsje Veth: Damesglaasje

mainImage

'Wat is dit', roepen mijn vriendin en ik in koor, zodra de door onze bestelde stoofschotel van frietjes wordt geserveerd. In plaats van twee goed gevulde glazen rondborstige rode wijn, uitstekend passend bij de stoofschotel volgens de vermelding op het menu, twee minuscule glaasjes met nauwelijks voldoende geestrijk vocht om je lippen te bevochtigen. 'De door u bestelde wijn dames'.

Voor ruim 7 euro per glas hadden we wel iets meer verwacht. Ons restaurant geeft er de voorkeur aan de wijn voor onze vrouwelijke gasten in damesglaasjes te serveren. Charmant, vindt u ook niet?

Nou, dat vinden wij verre van charmant. Damesglaasje, wie heeft er ooit zulke flauwekul meegemaakt? Ik zou toch zweren dat hier 2019 staat, zeg ik tikkend op de datum van mijn iWatch. Geen 1950 toen vrouwen zonder morren akkoord gingen met dit soort discriminatie. Hier gaan wij niet mee akkoord, snibt mijn vriendin. 'We willen een glas wijn van normaalformaat'.

De serveerster lichtelijk aangedaan door zoveel opstandig middelbare damesgedrag loopt inclusief mini-glaasjes richting bar en gaat in overleg met de gerant van dienst. Een vijftal minuten later is ze terug met twee goed gevulde herenglazen rode wijn. 'Alstublieft, met de complimenten van de chef. Geniet ervan'. En dat doen we, stoofschotel, frieten en de wijn smaken voortreffelijk.

’s Nachts in mijn droom word ik achtervolgd door een horde hysterische damesglaasjes. Is de wijn toch zwaarder gevallen dan gedacht.

Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft / @elsjeschrijft20092019