mainImage

Column Eric Brunings: Een heel dom vogeltje

30 maart 2019, 11:24 uur
Columns

De maand maart liet op onthutsende wijze zien hoe verschillend politieke leiders omgaan met een crisis.

In Nieuw-Zeeland steeg premier Jacinda Ardern boven zichzelf uit. Na de verschrikkelijke aanslag in Christchurch toonde zij charismatisch leiderschap en oogstte met haar optreden wereldwijde bewondering. Ze riep op tot verbroedering en legde onmiddellijk de verkoop van vuurwapens aan banden. In Nederland gebruikte enkele politieke leiders de vreselijke tramaanslag juist om de verdeeldheid te benadrukken en zo op de valreep nog wat stemmen te winnen. Het zou een mooie les geworden zijn over politiek leiderschap.

In de 43 jaar die ik voor de klas heb gestaan heb ik duizenden leerlingen verteld over de wezenlijke zaken van de geschiedenis. Belangrijk bij al die lessen was leerlingen te laten meedenken, hun kritisch denkvermogen te vergroten. Onvermijdelijk gaf je daarbij af en toe wat inzicht in je eigen mening, die dan gelukkig ook weer met goede argumenten door leerlingen werd bekritiseerd. Feit en mening zijn in deze best moeilijke begrippen en vragen bij uitstek om kennis, inzicht en denkvermogen.

Deze week bleek dat als je te kritisch bent als docent er voor de leerlingen de mogelijkheid bestaat die docent aan te geven. Zo ontstaat er een zwarte lijst. Het zou een zwarte lijst van linkse docenten worden. Ofschoon ik zeker niet links ben, zou ik ongetwijfeld op die lijst terecht komen. Mijn kritische kijk op populisme, op überhaupt het maken van dit soort lijsten, zou al reden genoeg kunnen zijn voor aangifte. Een politiek leider die koketteert met geschiedenis, filosofie en wijsheid zou toch beter moeten weten. Het is een belediging voor Minerva en maakt van haar uil een heel dom vogeltje.

Over Eric Brunings

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.