Column Eric Brunings: Hulde!

20 March 2020, 15:04 uur
Columns
mainImage

Vorige maand vroeg de redactie mij of ik, als columnist en Feyenoordsupporter, een column wilde wijden aan Dick Advocaat. Ik beloofde daarover na te denken. Nu een paar weken verder is voetbal, in een totaal veranderende wereld, even vreselijk onbelangrijk.

Het blijft natuurlijk knap hoe de 'kleine generaal' Feyenoord, verkerend in crisis, weer op de rails heeft gekregen. En als je het mij vraagt, heeft dat alles te maken met een duidelijke boodschap en daarnaast het geven van vertrouwen. Daar ligt volgens mij de basis voor succesvol beleid en goed leiderschap. Advocaat heeft dat goed gedaan. Hulde Dick!

Hoe onze minister-president deze coranacrisis als politiek leider aanpakt zal achteraf beoordeeld worden. Maar door zijn optreden, op de nationale televisie van maandag en het debat van laatst, heeft hij bij velen, en ook bij mij, aan vertrouwen gewonnen. Een duidelijke en eerlijke boodschap, gebaseerd op voortschrijdend inzicht en adviezen van knappe koppen. Dat is essentieel voor goed leiderschap. En goed leiderschap is wat we keihard nodig hebben in deze crisistijd.

Populistische politici
We moeten dan ook hopen dat populistische politici in het rationele Nederland nooit het pluche zullen bereiken. Heren als Wilders en Baudet (al dan niet uitgesproken met een T) laten zelfs in deze crisis zien dat zij niet eens in staat zijn tot het voeren van positieve oppositie. Kritisch zijn op het regeringsbeleid is de taak van de oppositie, maar in deze situatie vraagt ook oppositie voeren om iets meer fatsoen en respect.

Overtuigd van alleen hun eigen gelijk blijken zij slechts in staat zijn tot het vergroten van de al aanwezige onrust en dus het afnemen van het bestaande vertrouwen.

Voor goed leiderschap heb je een groot aantal kwaliteiten nodig. Gelukkig heeft Mark Rutte afgelopen dagen getoond wel over veel van die benodigde kwaliteiten te beschikken. Dus hulde Mark!

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.