Column: Vercaken

5 April 2019, 09:30 uur
Columns
mainImage

U bent aan het vercaken. Pardon, wat zegt u? Vercaken, vercaken?! Hoe dan, wat dan, waar dan? Welk vreselijk lot hangt ons boven het hoofd? 

Mijn zus is een lang weekend over uit Griekenland en we maken Den Haag onveilig. De ochtend start met een winkelronde over de Haagse Markt. Mijn man Chris in ons kielzog meesleurend. Twee jongedames houden hem staande. Uitgebreid poserend luidt hun vraag: 'Meneer zeg eens eerlijk, wie van ons is dikker?' 

Chris, normaliter adrem met een hap snap Rotterdams antwoord, staat even met de mond vol tanden. 'Dat ligt aan de kleding denk ik', klinkt zijn neutrale reactie waar de dames niets aan hebben.

We drinken koffie bij de koffiehut. Tegenover ons drie Haagsche op leeftijd zijnde bellefleurs spreken Chris aan dat hij een stuk van zijn boterkoek laat liggen.

'Je kan het best hebbuuuh hoor'. 'Aha', zegt Chris. 'Nee die is hier verderop', wijsneust de jongen van de koffietent. Genoeg is genoeg. Zelfs een geduldig man als Chris heeft zo zijn grenzen. Hij zet ons af op het Spui met de Bijenkorf, Hema en EKO Plaza binnen handbereik en vlucht richting Zoetermeer. Terug naar het vercaken.

Bij KIKO, hét make-up-paradijs voor de kleine portemonnee, praat instore consulente met Bambi-ogen en een huid waar een pasgeboren baby jaloers op zou zijn, ons helemaal bij over het fenomeen vercaken. Een zucht van verlichting ontsnapt aan onze vercakete lippen.

Er hangt ons niets ernstigs boven het hoofd. Vercaking, simpelweg op te lossen met een hydraterende glow-primer. Verkrijgbaar, oh wonder, bij KIKO. Vercaked of niet, we sluiten af met een Leffe Blond en bitterbal of twaalf in de voorjaarszon op Het Plein. Cakesister Powerrrrrr.

 

Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.