Evenementen...een feestje?

26 April 2019, 12:06 uur
Columns
mainImage

De afgelopen twintig jaar heeft Zoetermeer ingezet op meer evenementen in de stad. Niet alleen evenementen in wijken of buurten maar ook grotere evenementen: evenementen die aantrekkelijk zijn voor zowel onze inwoners als voor bezoekers uit de regio of zelfs het land. En daar zijn we als gemeente aardig in geslaagd. Wat te denken van het Bevrijdingsfestival dat dit jaar zijn twintigste editie beleeft? Evenementen zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de stad. Ze horen als het ware bij het 'DNA-profiel' van Zoetermeer.

Evenementen horen voor zoveel mogelijk mensen een feestje te zijn en als gemeente doen we daar dan ook ons uiterste best voor. In de loop van 2019 verschijnt een actieplan hoe we Citymarketing en Evenementen nog meer elkaar kunnen laten versterken. Zodat bedrijven, bezoekers en bewoners daarvan profiteren en de stad er als geheel beter van wordt.

Maar natuurlijk is er ook een keerzijde. Niet iedereen is even gecharmeerd van ieder evenement. Wat voor de bezoeker een leuk feestje is, kan door omwonenden worden ervaren als lawaai en overlast. Dus zetten we ons als gemeente ook in om de eventueel te ervaren overlast door duidelijke afspraken en voorschriften in de evenementenvergunning, zoveel mogelijk te beperken. En maken we ook afspraken over veiligheid en geluidsnormen.

En wat al jaren een 'doorn in mijn oog' was, was de enorme berg plastic afval die na grote evenementen als een soort plastic tapijt achterbleef op bijvoorbeeld de Markt van Zoetermeer of op andere evenemententerreinen. Plastic wat we niet kunnen verwerken en dat schadelijk is voor het milieu.

Daarom was ik oprecht blij met het verzoek van de gemeenteraad om zo snel mogelijk wegwerpplastic bij evenementen te verbieden. We hebben vervolgens aan organisator Floravontuur gevraagd of zij wilden meewerken aan de proef om tijdens het Bevrijdingsfestival 2019 al met alternatieve glazen en bakjes aan de slag te gaan. Dat gaat over een klein weekje daadwerkelijk gebeuren en ik ben super benieuwd wat de ervaringen van u als bezoeker van het Bevrijdingsfestival zijn.

We blijven met z’n allen werken aan een veilige, gezonde en leuke stad waarbij ieders mening van belang is. We zijn nieuwsgierig waar u als inwoners blij van wordt als het om evenementen gaat. Voorlopig gaan we een week tegemoet met een feestelijke Koningsdag, een ingetogen dodenherdenking op 4 mei en een muzikaal spetterend Bevrijdingsfestival. Ik wens u mooie dagen toe!

 

Margreet van Driel was ruim 17 jaar directeur van Floravontuur Promotie Zoetermeer. Ze is nu wethouder met de portefeuilles Citymarketing, Evenementen, Sociale zaken, Inkomen/participatie, Schuldhulpverlening, Arbeidsmarkt en Grondbedrijf.