Is er leven na DWDD?

20 March 2020, 17:43 uur
Columns
mainImage

Als een aardschok kwam vorige maand de droeve mare binnen. Op 27 maart zien we de laatste DWDD. In heel 020 gingen meteen alle vlaggen halfstok. Er dreigde een zakdoekjestekort. Valiumproducenten verdienden zich een slag in de rondte. Psychiaters maakten overuren. Zouden we deze klap ooit te boven komen?

In een persbericht noemde Gert-Jan Hox, Directeur Content van BNNVARA, De Wereld Draait Door één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis. DWDD trekt ongeveer 1 miljoen (steeds dezelfde) kijkers. Dat is 6 procent van onze bevolking. Dik 16 miljoen Nederlanders kijken dus niet naar DWDD. En dan beweren dat het één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis is. Konden ze bij BNNVARA geen directeur vinden die de lagere school heeft afgemaakt?

Matthijs van Nieuwkerk vindt het na vijftien jaar welletjes. Hij wil het roer nog een keer omgooien en de zeilen hijsen, zei hij, met de toevoeging dat hij volgend jaar januari terugkeert op de zaterdagavond. In het AD reageerde hij nog op de voor velen discutabele hoogte van zijn salaris: "Als je meer dan gemiddeld werkt, meer dan gemiddeld succes hebt en meer dan gemiddeld voor een zender betekent, mag je meer dan gemiddeld verdienen".

Ach ja, Matthijs van Nieuwkerk. Mooie man toch wel, ondanks zijn iets te strakke pakken, tuitende lipjes en quasinonchalante frisuur. En niet te vergeten zijn op Franse leest geschoeide lucullische taalgebruik. Continuellement kwamen in DWDD termen langs als tant pis, tout court, pièce de résistance, du moment, d’accord, à l'improviste en pakt u er nog maar even een dictionnaire bij, want dit is slechts een greepje uit zijn verbale oeuvre. Het verhevene moet de boventoon voeren. Niets zo belangrijk als kunst en cultuur. En Charles Aznavour is de beste zanger ooit. Ja, Matthijs heeft ook veel gevoel voor humor.

Was het per saldo dan toch een fantastisch programma, werd het terecht bewierookt? Nee, integendeel. Hoe goed Matthijs z’n best ook deed er iets pruimbaars van te maken, werd elke uitzending ontsierd door een of meer WN’ers. Steeds dezelfde, ook dat nog. Laten we hopen dat we ze straks bij het nieuwe programma van Matthijs niet meer tegenkomen. Want dat is naast het stoppen van DWDD zelf met voorsprong het beste nieuws: Dat we zijn verlost van Marc-Marie, Halina, Prem, Hanneke, Maarten, Adriaan, Ali, Chiel, Paul, Claudia en al die andere Walgelijke Nederlanders.