Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet

2 February 2023, 17:56 uur
Columns
mainImage

Had nu niemand Richard de Mos ervan kunnen weerhouden zich in te laten met de splinterpartij BVNL van de weggestuurde VVD’er Wybren van Haga. Is er nu niemand geweest die de joviale ‘Hagenees’ ervan kon overtuigen dat wanneer je al wordt verdacht van corruptie en je een gevangenisstraf van bijna twee jaar boven het hoofd hangt, dit misschien niet ’t beste moment is om je naam te verbinden aan iemand van dubieuze reputatie.

Eerlijk is eerlijk: De Mos is wel consequent. Dat hij zich met zijn eigen PVV-verleden voelt aangetrokken tot extreem rechts is geen verrassing. En dan ben je bij Van Haga natuurlijk aan het juiste adres. Nadat Wybren uit de VVD was geknikkerd - en dan moet je het wel erg bont hebben gemaakt - verbond de vermogende Haarlemse huisjesmelker zich een tijdje met Forum voor Democratie, was zelfs nummer 2 op de lijst. 

Maar het ene extreem rechts is het andere niet. Dat moet Richard de Mos toch ook zien. Waar zijn oude cluppie PVV juist onvoorwaardelijk achter Israël staat, kleeft bijvoorbeeld aan de wappieclub van Baudet voortdurend de geur van anti-semitisme. Heeft Van Haga misschien De Mos wijs gemaakt dat hij precies om die reden weer bij Forum is opgestapt?

Vrije Jongens

Er moet meer zijn waarom Richard zich aangetrokken voelt tot die Van Haga. De Mos laat zich namelijk nogal makkelijk in met ‘Vrije Jongens’, mannen die met een vuurwapen onder hun kussen slapen, mannen die onder elkaar rondbazuinen dat ze de politiek in hun zak hebben en die wet- en regelgeving voornamelijk als iets hinderlijks beschouwen. Dat is één van de redenen waarom De Mos c.s nu ook in de verdachtenbank zit. 

En Wybren van Haga past naadloos in die Jacobse & Van Es-entourage. BNN/Vara’s Boos wijdde al uitzendingen aan de wijze waarop de politicus - met een geschat vermogen van 30 miljoen - zijn huurders van rond de 100 pandjes in Amsterdam en Haarlem intimideert. Onlangs dook Van Haga ook weer op in een Boos-uitzending over ene Celestino, een oplichter in Italiaanse kleding, en ‘bodyguard’ Arash Mashadi; iemand die op de kandidatenlijst van Van Haga’s partij staat.

Ieder ander mens zou denken: wil ik me wel inlaten met dit soort types? De bijbelse wijsheid ‘Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet’ is nog altijd actueel. Maar uitgerekend tijdens de mega-strafzaak die tegen hem loopt, gaat De Mos weer in zee met een man, waarbij je toch je vingers natelt als je hem de hand hebt gedrukt. Waarom, waarom, denk je dan. Richard de Mos had met zijn bedrijfje toch gewoon op de achtergrond PR- en media-adviseur van BVNL kunnen blijven?

Code Oranje

Het kan niet uit carrière-strategisch opportunisme zijn. Dan had De Mos zich beter bij de politieke kameleon Joost Eerdmans kunnen melden. Want die lijkt na een leven bij het CDA, LPF, EénNL, Leefbaar en Forum nu eindelijk te gaan scoren met Ja21. Liefst tien zetels staat de carrière-politicus momenteel in de peilingen. Maar nee, net als eerder met Code Oranje begint de onvermoeibare Richard weer aan een kansloze missie. 

Ben ik heel erg wantrouwend als ik vermoed dat Rita Verdonk haar partijleider enthousiast heeft aangemoedigd tot deze heilloze stap? Ziet zij een kans voor zichzelf? Op de ANP-foto waarbij Wybren en Richard zich deze week samen voor het Kamer-gebouw presenteerden, staat Rita met een listig lachje rond de mond op de achtergrond. ‘Als er nog één rechter geloofde in de onschuld van De Mos, dan is dat met deze verbintenis wel van de baan’, zie ik haar denken. 

En dan wordt Hart voor Den Haag/Groep De Mos meteen Hart voor Rita/Groep Verdonk.