Zoetermeers Dagblad | Woningmarkt Zoetermeer: onverminderd krapte

Woningmarkt Zoetermeer: onverminderd krapte

mainImage

Er is onverminderd krapte op de woningmarkt in Zoetermeer, blijkt uit de meest recente NVM-cijfers. Landelijk neemt het aanbod wel iets toe, maar Zoetermeer heeft nog steeds een heel beperkt aanbod. Grote oorzaak blijft onverminderd het achterblijven van de nieuwbouwproductie. Dat heeft onder meer te maken met vertraging door procedures en regelgeving, te weinig capaciteit en een gebrek aan adequate besluitvorming. 

Nauwelijks toename aanbod

Actuele situatie is dat er in Zoetermeer nu ongeveer 330 woningen te koop staan, waarvan 240 grondgebonden en circa 90 appartementen. Dit aanbod op een stad van deze grootte is eigenlijk te verwaarlozen. Kortom: er is zoveel meer vraag dan aanbod. Het aanbod neemt de laatste jaren nauwelijks toe, dat is niet zoals het zou moeten.

De situatie met een jaar geleden is qua woningaanbod dus nagenoeg onveranderd. Er zijn vergeleken met het tweede kwartaal in 2018 in dezelfde periode van dit jaar wel wat meer woningen verkocht. Ook zien we een lichte stijging van de nieuwbouwproductie. De prijzen zijn ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar ook gestegen, maar we zien dat de verkoopprijzen hun plafond wel hebben bereikt.

Stabilisatie

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 zien we in het tweede kwartaal van dit jaar in Zoetermeer ook nog een lichte prijsstijging. Toch constateren wij op dit moment dat de verkoopprijzen niet echt verder stijgen en dat heeft alles te maken met de betaalbaarheid. We gaan zo langzamerhand toe naar een stabilisatie van de verkoopprijzen. 

De gemiddelde verkooptijd van een woning in Zoetermeer bedraagt 37 dagen versus 42 dagen een jaar geleden. De gemiddelde woningprijs in Zoetermeer bedraagt op dit moment 282.300 euro en landelijk is dat 308.000 euro. Dat heeft te maken met het aantal betrekkelijk 'betaalbare' appartementen, galerijflats en ook wel eengezinswoningen in Zoetermeer die er qua prijs net onder zitten.

Het antwoord op deze krapte blijft: meer bouwen. Er zijn door de gemeente genoeg locaties aangewezen, alleen het tempo van woningbouw blijft achter. Er moeten knopen worden doorgehakt.

Over Erik Jenné

Erik Jenné is makelaar bij De Makelaars, dat vestigingen heeft in Zoetermeer (Schoutenhoek 40) en Rotterdam (Westersingel 94). Vanuit het partnership met www.zoetermeersdagblad.nl werpt hij met deze column geregeld een blik op de Zoetermeerse woningmarkt.


Foto: Digitaal Dagblad