Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse in Spanje mag weer naar buiten

Zoetermeerse in Spanje mag weer naar buiten

mainImage

Lynnette de Weijer uit Zoetermeer verblijft momenteel in Punta del Moral in het zuiden van Spanje. Ze vertoeft daar meerdere keren per jaar voor haar bedrijf Braindoc.nl. Door lichte griepklachten besloot de Zoetermeerse in maart in haar appartement te blijven en niet mee te gaan op één van de laatste vluchten naar Nederland. Na wekenlang binnen blijven, gaat Spanje nu langzaam weer open. De Weijer deelt haar ervaringen tijdens de coronacrisis met www.zoetermeersdagblad.nl.

 

'Punta del Moral, 03-05-20

Het moment dat 47 miljoen Spanjaarden na zeven weken huisarrest, weer naar buiten mochten, leek mij een historisch moment. Dit heugelijke moment wilde ik samen met de Spanjaarden meemaken. Daarom ben ik gisteren om 20.00 uur bewust naar buiten gegaan. Na zeven weken eenzame opsluiting was het gevoel van vrijheid bijna euforisch te noemen.

Overal kwamen ineens mensen tevoorschijn. Ik dacht hier haast de enige 'bewoner' te zijn. Tot mijn verbazing kwamen er vanaf 20.00 uur ineens overal mensen tevoorschijn. Ik heb met een aantal van hen gesproken. In het weekend van de lockdown, zijn bewoners van Madrid en andere grote steden, massaal de stad uit gevlucht. Veel ouderen, maar ook Millenials, die thuis konden werken.

Hoewel de stranden op slot gingen, was dat geen reden om terug te gaan. Madrid is erg dicht bevolkt en velen waren bang, dat de kans op besmetting daar veel groter was dan hier. Geen gekke gedachte, vind ik.

Wat opviel, was het aantal mensen dat met een mondkapje buiten liep. Zelfs de sporters. Alleen de jongeren liepen en fietsten onbeschermd over straat. Al wandelend langs de boulevard, ontwaarde ik op verschillende balkons de voor hier zo kenmerkende, in borsttrok gehulde en luid pratende Andalusische mannen. Die mensen zaten daar waarschijnlijk de afgelopen zeven weken iedere avond op hun balkon, maar omdat ik niet naar buiten mocht, ontging mij dat.

Ik vond het heel apart om dit allemaal mee te maken. Zeker zo vlak voor 4 en 5 mei.

Morgen mag de horeca open voor take away. Ook de kappers mogen morgen allemaal open. Ik ben benieuwd wat dat gaat brengen.'