Zoetermeerse vast in Spanje door corona: update

23 March 2020, 14:12 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Lynnette de Weijer uit Zoetermeer verblijft momenteel in Punta del Moral in het zuiden van Spanje en kan voorlopig niet naar Nederland vanwege de corona-uitbraak. De laatste vlucht waarmee ze terug kon was op 20 maart, maar door lichte griepklachten besloot de Zoetermeerse in haar appartement te blijven. De Weijer, die voor haar bedrijf Braindoc.nl een paar keer per jaar in Punta del Moral vertoeft, deelt haar ervaringen tijdens de Spaanse lockdown met www.zoetermeersdagblad.nl.

'Punta del Moral, 22-03-2020.

Het nieuws van de dag vandaag was: de verlenging van de total lock down in Spanje tot 15 april. Dat betekent dus huisarrest tot na Semana Santa (Goede Week voor Pasen, 5-12 april, red.) en ook dat ik nog langer moet wachten totdat ik met het vitaliteitsonderzoek kan beginnen. Ik zit hier namelijk om voor mijn bedrijf Braindoc.nl een pilotonderzoek te doen naar het effect van breintraining en fitness op vitaliteit en spierkracht bij recreatieve sporters en ouderen. Dat nieuws is dus een tegenvaller. 

Er is materiaal van één van de sponsoren, Niche4Health, onderweg. Dit zou afgelopen woensdag aankomen, maar het ligt nog steeds in Huelva bij DHL. 

Het aantal besmettingen en doden is vandaag weer gestegen. De mensen in Ayamonte ondergaan de lock down gelaten. Sommigen zijn echt bang en durven hun huis haast niet uit te gaan, uit angst besmet te worden. De meesten hier accepteren het: het is wat het is. Onder de jongeren varieert de reactie.

Rellen
De studenten op mbo, hbo en universiteit klagen dat ze nog meer moeten doen dan normaal. Van de jongere garde houdt een groot deel zich bezig met gamen. Daar hebben ze nu alle tijd voor, zonder gestoord te worden door ouders die vinden dat ze buiten moeten spelen. Andere plaatsjes zoals Lepe en Isla Christina, hebben buurten waar de zogenaamde Gitano’s wonen. Die mensen zijn toch al wat temperamentvoller en daar loopt de politie patrouille in de wijken. Het is slechts een kwestie van tijd totdat daar opstanden en rellen uitbreken. 

De verlenging tot na Semana Santa hakt er voor de Spanjaard heel erg in. De Semana Santa van Sevilla was direct al afgelast, vanwege het besmettingsgevaar, maar nu is deze dus in het hele land afgelast. Ik ben benieuwd hoe dat gaat afopen. 

Aangezien ik alleen naar buiten mag als ik boodschappen ga doen, naar de apotheek, dokter, als ik het afval moet weggooien of de hond uitlaten, moet ik goed plannen om niet ineens zonder buitenactiviteit te zitten. Vandaag stond het wegbrengen van het afval op het programma. Als je mij een jaar geleden verteld had dat ik dit als activiteit zou inplannen, had ik iemand gebeld in een witte jas om je op te laten halen. 

Zoals jullie zien is het straatbeeld hier totaal verlaten. Er loopt of rijdt echt niemand op straat. Het plaatsje waar ik woon, is een badplaats die hoort bij Ayamonte. De politiemacht van Ayamonte bestaat uit vier agenten met twee politieauto’s en één stoplicht. Ik vraag mij af hoe ze deze lock down denken te gaan handhaven met z’n vieren. Helemaal straks tijdens de Semana Santa of als het mooi weer wordt. Dan wil iedereen naar buiten. 

Luxe situatie
Ik verkeer in een redelijk luxe situatie: ik zit in een groot appartement met groot terras. Maar veel gezinnen wonen in een klein appartement met hooguit twee slaapkamers zonder balkon. Daar wonen ze dan vaak met vier tot acht personen in. Hoe dat dan moet gaan een hele maand en vooral als het straks warm wordt? De kinderen gaan niet naar school, jongeren gaan niet naar het werk, omdat het bedrijf is gesloten, vader en moeder kunnen ook niet naar het werk en er zijn geldzorgen. 

Ik houd mijn hart vast. Daarom wil ik nogmaals iedereen in Nederland op het hart drukken de veiligheidsadviezen serieus te nemen. Anders wacht jullie straks ook een totale lock down en dit is geen pretje.'