Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2023

21 November 2023, 08:28 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Dana La Monda

De Piket Kunstprijzen 2023 zijn gewonnen door Katarina Head (Schilderkunst), Heavy Hitters (Dans) en Finn Borath en Boris de Klerk (Toneel). De onderscheidingen werden maandagavond uitgereikt in het Theater aan het Spui.

Zij drie winnaars ontvangen elk een geldbedrag van 8.000 euro en een uniek kunstwerk, de Hamer, dat werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Joep van Lieshout. De Piket Juryprijs gaat naar dramadocent, theatermaker en schrijver Marcel Roijaards. De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. Bij deze tiende editie ontvangen voor het eerst ook de overige genomineerden een geldprijs van 2.000 euro.

De kunstprijzen worden sinds 2014 elk jaar uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Dana La Monda

Juryrapport

Over Katarina Head (Schilderkunst) zei de jury: "De mystiek die haar werk oproept, nodigt de beschouwer uit om weer eens goed te kijken naar de realiteit waarin wij leven." Over Breaking crew Heavy Hitters (Dans): "Zij hebben het idee van wat hiphop zou kunnen zijn, verruimd en laten zien hoe het toeschouwers kan aanspreken, niet als een vaststaand concept maar als een levende, zich ontwikkelende praktijk." Finn Borath en Boris de Klerk (Toneel): "Hun werk is geschikt voor verschillende ruimten en treedt daarmee, heel aantrekkelijk en gewaagd, buiten de oevers van het theater."

Marcel Roijaards (Piket Juryprijs) is volgend de jury "een geëngageerd en bevlogen mens die op een zachte, intense, emotionele manier betrokken is bij het vak, zijn studenten en zijn werk. In stilte en op de achtergrond is hij van enorm belang voor een hele generatie jonge, Haagse makers die allemaal vol lof over hem spreken."