Haags Indisch Erfgoed krijgt monumentale status

12 January 2023, 14:49 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag
Houten winkelpui oorspronkelijk behorende bij sigarenmagazijn J. van Thuyl.

De gemeente Den Haag gaat twaalf bijzondere panden en objecten die het Haags Indisch Erfgoed vertegenwoordigen aanwijzen als monument. Na langdurig onderzoek, dat gestart is in 2009, is er een selectie gemaakt van bouwwerken en objecten met een Indisch verleden. Op deze lijst staan onder meer het voormalige kantoorgebouw voor de Rotterdamsche Lloyd aan de Korte Vijverberg en de winkelpui van Denneweg 19.

Het Indische erfgoed is alom vertegenwoordigd in Den Haag. Een groot aantal panden is al beschermd, zoals Hotel des Indes. Na de onafhankelijkheid van Indonesië vestigden veel Indische Nederlanders zich in Den Haag. Vandaag de dag heeft zo’n tien procent van de Haagse inwoners een Indische achtergrond.

Wethouder Saskia Bruines: ”Met circa 2.500 monumenten behoort Den Haag tot de Top 5 van monumentensteden in Nederland. Door dit Indisch Erfgoed een monumentenstatus te geven, blijft het behouden voor toekomstige generaties. De bouwwerken en objecten zijn van belang voor de (architectuur)geschiedenis van Den Haag en hebben een belangrijke educatieve functie omdat ze ons herinneren aan de koloniale periode.”

Tekst gaat door onder foto.

Raam van voormalig kantoor gebouwd in 1918 naar ontwerp van Samuel de Clercq. Foto: J. Franse.

Karakteristieken

Met het verkrijgen van de monumentenstatus wordt een gebouw behouden voor toekomstige generaties. Dat betekent echter niet dat er niks meer aan het gebouw mag worden veranderd. Wijzigingen of verbouwingen aan een monumentaal pand mogen de karakteristieken en waarden echter niet aantasten. Dit wordt getoetst via een omgevingsvergunning. De gemeente kan de eigenaren ook helpen bij het aanvragen van vergunningen en advies geven over een plan van aanpak en over het verduurzamen van het pand. 

De volledige lijst van de twaalf objecten die aangewezen worden als monument, is hier te vinden.