mainImage

'Rustig Scheveningen door toeristonvriendelijk beleid gemeente'

9 augustus 2022, 14:58 uur
Den Haag & Regio

Gemeenteraadslid Coen Bom van de partij Hart voor Den Haag wil dat de gemeente snel actie onderneemt om ervoor te zorgen dat er meer toeristen naar Scheveningen komen. Volgens ondernemers in de badplaats is het de laatste tijd ondanks het mooie weer opvallend rustig.

Bom woont zelf ook op Scheveningen en heeft al diverse malen zijn verwondering geuit over de relatief rustige zomer. Bom: "Dat betekent natuurlijk niet dat er bijna geen mensen meer komen, het zal komende week hopelijk heel druk worden, maar ik heb zondagmiddag om vier uur foto’s genomen van compleet lege aanvoerroutes; de Nieuwe Parklaan, de Badhuisweg, de Jurriaan Kokstraat. Ze waren compleet uitgestorven. Niet alleen qua auto’s, ook qua wandelaars of fietsers. Voor de badplaats Scheveningen is dit in hartje hoogseizoen ronduit slecht. Het is namelijk geen momentopname. De grote vraag is: waardoor komt dit? Ik ben bang dat het toeristonvriendelijke beleid van de laatste jaren ook zijn weerslag krijgt."

Na het plaatsen van de foto’s kreeg Bom "enorm veel berichten" van ondernemers die het beeld van een slechte toeristenzomer onderstrepen. Martin Nijdam van Three Sisters op de Noordboulevard is het meest uitgesproken: "Scheveningen staat op dit moment bekend als de meest publieksonvriendelijke en duurste badplaats van Nederland. Het hele imago van de badplaats is compleet negatief geworden. Of het nu gaat om hele tentenkampen onder Pier, overlast van sissende jongeren op de boulevard of het niet te volgen parkeerbeleid. Ik heb zaken door heel Nederland en iedereen denkt nog steeds dat er hier 10 euro per uur betaald moet worden. Dat was landelijk nieuws en heeft zóveel schade aangericht. Daarbuiten is dit natuurlijk de enige badplaats ter wereld die op mooie dagen massaal oproept om niet naar Scheveningen te komen. Ongelooflijk. Ik ken veel collega’s die hun zaak in de stille verkoop hebben gezet en dat snap ik wel. Ik draai hier in een week wat ik in mijn andere zaken op een dag doe."

Tekst gaat door onder foto.

Actieplan

Coen Bom wil dat het stadhuis heel snel werk maakt van een actieplan om het imago van de badplaats op te poetsen. "Het gaat mij, als bewoner, natuurlijk enorm aan het hart. De afgelopen jaren is het gehele beleid gericht op het terugdringen van de toeristenstroom. D66-wethouder Van Asten zei in de gemeenteraad tegen mij: ‘Ik wil het de automobilist zo moeilijk mogelijk maken om geen aanzuigende werking te krijgen'. Nou, dat is dan aardig gelukt."

Wat er wel moet gebeuren? Bom: "Allereerst, zorg dat je de toeristenstroom faciliteert. Volgens de eigen rapportage van het college komt 75 procent van de bezoekers buiten de stad met de auto. Als dat nou een gegeven is, kom dan met een plan om dat te faciliteren. Het liefst door het bouwen of uitbreiden van parkeergarages, het kan eenvoudiger door de honderden parkeerplaatsen op de Nieuwe Parklaan en de Badhuisweg weer open te stellen voor parkeren, desnoods met een progressief uurtarief, maar niet met de maximale parkeerduur die er nu geldt. Hart voor Den Haag wil ook dat P+R wordt verbeterd, zo kan de parkeergarage bij het Malieveld worden uitgebreid, maak de ingang aan de kant van de Utrechtsebaan of maak van het braakliggende Gavi-kavel bij het Forepark een grote P+R. Essentieel is dat het veelgenoemde openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker wordt. Het is nu geen pretje om met vier kinderen zo’n overvolle Lijn 9 in te moeten. Zorg dat die trams af en aan rijden op hete dagen. Daarbij kan ook het traject van Lijn 1 en Lijn 11 intensiever gebruikt worden. De nachtbus naar Scheveningen moet ook snel weer terug wat ons betreft. Tot slot, zorg dat de evenementen die Scheveningen uniek maken weer terugkomen. Een strandrace, het Vuurwerkfestival, misschien een Noorderstrandfestival, zorg dat deze badplaats weer een paar keer per jaar positief in het nieuws komt."


Foto: Coen Bom (Twitter)