Zuid-Holland presenteert uitkomsten onderzoek slavernijverleden

25 May 2023, 12:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
iStock

De Provincie Zuid-Holland presenteert op donderdag 8 juni de eerste uitkomsten van een extern onderzoek naar het eigen slavernijverleden.

Begin dit jaar kondigde de provincie aan dat er historisch onderzoek wordt gedaan naar de rol van 'Zuid-Hollandse' bestuurders gedurende de periode van slavernij en de aanloop naar contractarbeid. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Universiteit Leiden en het Verwey-Jonker Instituut.

Op donderdag 8 juni presenteert dr. Karwan Fatah-Black van de Universiteit Leiden, die in opdracht van de provincie samen met dr. Lauren Lauret en dr. Joris van der Tol het eerste deel van het onderzoek heeft uitgevoerd, de onderzoekresultaten. Iedereen is daarbij welkom (aanmelden kan hier). De bijeenkomst in het Provinciehuis in Den Haag start om 19.30 uur.

"Met de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 lijkt het slavernijtijdperk ver achter ons te liggen", liet het provinciebestuur al eerder weten. "Maar het verleden werkt door in het heden. Wat we onbewust ‘gewoon’ of ‘normaal’ vinden, wortelt vaak in de geschiedenis. Geschiedenis bestaat uit feiten, maar degene die de pen voert, bepaalt vanuit welk perspectief het wordt opgeschreven."

Tekst gaat door onder foto.

Minder mooi

Zuid-Holland zegt met "een nieuwe blik" de eigen geschiedenis te willen onderzoeken, zonder daarbij weg te kijken van "de minder mooie aspecten". Zo wordt onderzocht hoe aan slavernij geld werd verdiend en welke rol de provinciebestuurders hierbij innamen. Ook wordt gekeken hoe de structuren die toen zijn ontstaan doorwerken in de huidige samenleving. "Met deze kennis over het verleden en de effecten in het heden, willen we bouwen aan gelijke kansen in Zuid-Holland zodat iedereen die mee wil doen, ook mee kán doen."

Het bronnenonderzoek naar geldstromen en rol van het toenmalige provinciale bestuur wordt uitgevoerd door Universiteit Leiden. Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt de doorwerking van het slavernijverleden. Daarbij zal de focus liggen op nazaten van zowel mensen die in slavernij gevangen waren als nazaten van mensen die als contractarbeider te werk zijn gesteld na de afschaffing van de slavernij, voornamelijk mensen van Javaanse, Chinese en/of Hindostaanse afkomst.

Den Haag

De gemeente Den Haag deed eerder al onderzoek naar haar rol in het koloniale en slavernijverleden. Burgemeester Jan van Zanen bood daarvoor in november vorig jaar excuses aan. In het Haags Historisch Museum is momenteel een tentoonstelling te zien over Koloniaal Den Haag.