Ouders komen in opstand tegen prikbus bij middelbare scholen

6 August 2021, 15:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Hugo de Jonge.

Stichting Wij de Ouders is er een fel tegenstander dat er bij scholen prikbussen komen waar scholieren zich kunnen laten vaccineren. Deze week gaat de belangenorganisatie over tot actie richting scholen, naar aanleiding van de aankondiging van demissionair minister van VWS Hugo de Jonge. De schooldirecties van het voortgezet onderwijs ontvangen van de stichting een brief waarin zij dringend worden verzocht geen medewerking te verlenen aan de komst van de vaccinatiebus bij school. Doen ze dat wel, zullen directieleden persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als er schade optreedt door vaccinatie.

Wij de Ouders, een collectief van duizenden ouders die zich zorgen maken over de gevolgen van de coronamaatregelen voor kinderen, is zeer bezorgd. “Minister De Jonge doet voorkomen dat het vaccin veilig en effectief is. Deze uitspraken kunnen niet hard worden gemaakt. Er zijn inmiddels al honderden overlijdens gemeld bij het Lareb na toedienen van vooral Pfizer/BioNTech, het ‘vaccin’ waarmee jongeren vooral worden geïnjecteerd. Daarbij is er ook een fors aantal meldingen van ernstige bijwerkingen”, aldus Ed Kortekaas, initiatiefnemer van Wij de Ouders. “Een prikbus naar school sturen waar jongeren buiten het zicht van ouders om gevaccineerd worden, is onaanvaardbaar. Wij roepen elke ouder, docent, schoolbestuurder en GGD-medewerker op om hier stelling tegen te nemen.”

Eindhovenaar Niels Vanaken van Open Legal advocaten voegt toe: “Scholen worden op deze manier ongewild medeverantwoordelijk gemaakt, voor alle gevolgen die langs deze weg door de vaccinatie kunnen optreden bij kinderen. In de brief wijs ik de schoolbesturen op hun verantwoordelijkheid en de mogelijke consequenties die op kunnen treden aan hun kant, wanneer zij geen stelling nemen tegen deze gang van zaken.”

Verwaarloosbaar risico
In de brief, die vanuit Open Legal Advocaten zal worden verstuurd, wordt de directie geïnformeerd over het gebrek aan onderbouwing van de veiligheid en effectiviteit. Ook wordt gewezen op een vrijwel verwaarloosbaar risico dat jongeren lopen voor het virus.