Jan Julia Zurné, politiek historicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, gaat de komende jaren onderzoek doen naar het toenemend aantal diefstallen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het AD.
De statistieken van het CBS laten zien dat het aantal veroordelingen wegens diefstal in de eerste jaren van de oorlog verdrievoudigde. Zurné is vooral benieuwd naar de motieven van burgers om uit stelen te gaan. Leden zij als gevolg van de schaarste die de oorlog veroorzaakte, honger en armoe? Schoven ze hun opvattingen over goed en fout opzij? Die vragen liggen ten grondslag aan het onderzoek, met de gerechtelijke archieven van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch en het Noord-Hollands Archief in Haarlem als de belangrijkste bronnen.
Waren armoede en honger de belangrijkste drijfveren of speelden er misschien ook principiële argumenten mee? Want als de bezetter de rechtsstaat vertrapt, waarom zou je je dan als individuele burger nog aan de wet houden? Zurné: "Zulke vragen willen we beantwoorden. En het is ook interessant om Brabant en Noord-Holland te vergelijken. Den Bosch en Haarlem zijn twee middelgrote steden, maar Den Bosch werd al in het najaar van 1944 bevrijd, terwijl Haarlem de Hongerwinter meemaakte. Bovendien had Brabant al voor de oorlog een crimineel imago, denk maar aan de Bende van Oss."
Door: ANP