'Agenten moeten preventief fouilleren in Zoetermeer'

4 December 2023, 15:48 uur
Lokaal
mainImage
Politie

LHN Zoetermeer heeft wederom aandacht gevraagd voor de veiligheid in Zoetermeer. Waar de burgemeester een aantal weken geleden nog aangaf dat hij niets ziet in preventief fouilleren, werd hem door een motie van de LHN wederom opgeroepen om dit middel in te zetten in de strijd tegen drugsoverlast en wapenbezit in Zoetermeer.

“In meerdere steden heeft deze maatregel zich al bewezen”, zegt Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter van LHN Zoetermeer. “De cijfers van incidenten zijn in Zoetermeer echt te hoog, wekelijks wordt hierover bericht in de lokale- en regionale media. Het is nu tijd om in te grijpen zodat geweldsmisdrijven wellicht voorkomen kunnen.” Een meerderheid van de gemeenteraad haalde het voorstel niet.

Preventief fouilleren mag alleen op door de burgemeester aangewezen veiligheids-risicogebieden en in een onvoorziene, spoedeisende situatie. Dit moet wel eerst worden goedgekeurd door de Officier van Justitie.

Aanleiding om preventief fouilleren toch weer in het debat te brengen, waren naast de hoge geweldcijfers ook de gesprekken die de LHN heeft gevoerd met Zoetermeerse agenten. Hieruit bleek dat het middel de politie er zou helpen bij het uitvoeren van hun toch al moeilijke beroep. Nawijn: “Als we onze agenten hiermee helpen de stad veiliger te maken, dan kun je hier toch niet tegen zijn?”