In 2021 ging de Logistieke Leerweg van start. Een mbo-opleiding in BBL-vorm (een combinatie van werken en leren) op niveau 1 en 2. Eén van de eerste deelnemers is Nasro Abassi. Nadat hij zijn niveau 1 en 2 in 1 jaar had afgerond, is hij in september 2022 gestart met niveau 3 welke hij in september verwacht af te ronden.
Nasro komt oorspronkelijk uit Tunesië waar hij in de toeristische sector werkte. Nadat hij een jaar in Nederland was, startte hij in 2012 bij Thermo Fisher. Nasro was altijd een gemotiveerde medewerker, maar doordat hij geen diploma had, kon hij niet verder doorstromen. Werkbedrijf De Binnenbaan heeft in samenwerking met Lentiz | MBO Oostland, mboRijnland en bedrijven uit de regio de Logistieke Leerweg ontwikkeld. Thermo Fisher was één van deze bedrijven uit de regio. Na een wervingsactie onder het personeel, meldde Nasro zich aan voor deelname aan de Logistieke Leerweg. Ik wilde graag verder komen dus dit voelde als een lot uit de loterij! Samen met 5 andere medewerkers van Thermo Fisher en 10 andere studenten startte hij met de opleiding.
Naar school
Nasro: ‘Vooraf had ik eigenlijk helemaal geen idee wat ik kon verwachten van de opleiding. Ik wist ook niet goed welke vakken ik op school zou krijgen. Nu ik terugkijk heb ik echt ontzettend veel geleerd. Het eerste jaar was erg algemeen en in het tweede jaar kreeg ik meer vakinhoudelijke lessen. Ik heb geleerd om een goed plan van aanpak te maken, veilig werken op de werkvloer en heb geleerd hoe het hele productieproces eruitziet. Ook heb ik mijn heftruckcertificaat en mijn BHV-diploma gehaald. Niveau 3 richt zich meer op een leidinggevende functie. Hier leerde ik hoe je mensen aanstuurt, hoe je hen aanspreekt en leer je zelfstandig problemen op te lossen. De opleiding is niet gemakkelijk, maar je hebt er veel aan. Ik had veel moeite met rekenen, maar door de begeleiding van de docenten en de hulp van mijn medestudenten heb ik het gehaald. Verder pas je veel van wat je leert direct toe in je werk. Ik voel mij nu veel zekerder in mijn werk en snap nu beter hoe iets werkt en waarom wij de dingen doen die we doen.
Ik ben superblij met de kans die ik heb gekregen en de waardering die je binnen de opleiding van de docenten krijgt. De docenten zijn goud waard. Ik heb ontzettend veel van hen geleerd en zij gaven mij altijd het gevoel dat ik erbij hoor. Naast de vakinhoudelijke kennis hebben zij mij ook op mentaal vlak de juiste begeleiding kunnen bieden.’
De kracht van de Logistieke Leerweg
De lessen worden gegeven door docenten van mboRijnland en Lentiz | MBO Oostland en zij zijn ook erg te spreken over de Logistieke Leerweg. Nathan Godtschalk, docent mboRijnland: De kracht van de Logistieke Leerweg is dat het in een kleine setting gegeven wordt. We zitten met een stuk minder studenten dan bij het reguliere onderwijs. Er is meer aandacht voor de student, waardoor je ook een hechtere band krijgt met de groep. We werken in grote lijnen vooral met veel praktijkopdrachten. Daarnaast besteden we ook aandacht aan activiteiten buiten het klaslokaal, zoals beurzen, bedrijfsbezoeken en teambuilding. Daarnaast heerst er rust in de klas en ervaren de studenten minder druk. De focus ligt veel meer op wat kan jij, dan op: wat moet jij. Uiteindelijk komen de studenten er dan ook achter dat ze eigenlijk veel meer kunnen dan zij van tevoren dachten.
Nasro’s toekomst
Nasro heeft zijn diploma nog niet binnen, maar denkt al na over zijn vervolgstap: Ik hoop dat ik nog meer ervaring op mag doen in het leidinggeven en ik hoop dat ik in de toekomst ook leidinggevende mag worden bij Thermo Fisher. Nathan vult aan: 'Nasro is een voorbeeld voor zijn organisatie en voor studenten van de Logistieke Leerweg. Ik denk dat hij na de nodige ervaring, zeker teamleider kan worden!'
Nasro’s oproep aan iedereen die nog twijfelt over deelname aan de Logistieke Leerweg: Grijp je kans! De opleiding is door de begeleiding goed te doen en je zelfvertrouwen krijgt een boost.