Zoetermeers Dagblad | Eikenprocessierups duikt op in Zoetermeer
mainImage

Eikenprocessierups duikt op in Zoetermeer

Stockfoto.
15 juni 2021, 07:59 uur
Lokaal

In Zoetermeer is afgelopen week het eerste nest eikenprocessierups gevonden, meldt de gemeente.

De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties zoals jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking. De rupsen zitten op dit moment te veel in de boom verspreid om ze te kunnen wegzuigen.

Door het aanhoudende warme weer zal de rups waarschijnlijk komende tijd snel groeien. Binnenkort start de gemeente met het inspecteren van alle eiken. 'Hierna zuigen we zoveel mogelijk nesten weg. Dit is de meest natuurvriendelijke en veiligste methode.'

Vaste route inspecteren en verwijderen
Voor het inspecteren en verwijderen van de rupsen houdt de gemeente een vaste route aan. Ze inspecteert en behandelt alleen de eiken in de openbare ruimte. Op privéterrein zijn bewoners hier zelf verantwoordelijk voor. Het wegbranden van de rupsen en nesten wordt stellig afgeraden. Bij het verbranden van de rupsen laten de rupsen direct hun brandharen vallen en komen zo in de lucht, met alle problemen van dien. Meer informatie vindt u op www.zoetermeer.nl/eikenprocessierups.