Ook bij IKC De Springplank in Seghwaert waren er veel blije gezichten toen de school in februari weer open mocht. Maar de onzekerheid blijft en oplettendheid is continu geboden. Hoe speel je daar als basisschool adequaat op in? Directeur Anjay Bansraj (41) vertelt erover in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl.
Blije kinderen
"Het was een prachtig moment toen we op 8 februari al die blije kinderen weer zagen", zegt Bansraj, die in 2018 startte als leidinggevende op De Springplank en daarvoor directeur was van De Saffier. "We hadden echt zoiets van; hier doen we het voor. Vooral die eerste dag was écht mooi. We kregen ook veel complimenten van de ouders hoe wij het tijdens de lockdown hebben gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie."
Met tien groepen, 286 leerlingen en 25 leerkrachten is De Springplank qua grootte zeker geen kleine school. Om alles in deze onzekere tijd in goede banen te leiden, is bepaald geen sinecure. Want hoe kun je je voorbereiden op een heropening en (extra) veiligheidsmaatregelen, als zoiets pas kort van tevoren wordt bekendgemaakt?
"Wij hadden van tevoren het gevoel dat we eerder zouden opengaan. In januari waren we al bezig met voorbereidingen, zoals het plaatsen van schermen voor leerkrachten en de regels voor mondkapjes. Ik heb ook een speciale vergadering ingelast waarbij iedereen zijn of haar mening kon ventileren. De conclusie? We willen graag door, maar er is veel onzekerheid. We moeten het ombuigen dacht ik; hoe gaan we alles vormgeven als we weer opengaan? We hebben afspraken gemaakt om onze veiligheid te waarborgen en vooral de rust bewaard."
Veiligheidsmaatregelen
Wat betreft de coronamaatregelen, volgt IKC De Springplank vooral de adviezen van het RIVM. "Zij geven aan dat vanaf groep 5 zoveel mogelijk in bubbels moet worden gewerkt. Dat hebben we ook gedaan. Vanaf 10.00 uur hebben wij verschillende pauzes, terwijl dat er normaal twee waren. Het schoolplein hebben wij in drie pauzevakken verdeeld en we hebben drie ingangen. 's Ochtends gaat de helft van 08.20 tot 08.30 uur naar binnen en de andere helft van 08.30 tot 08.40 uur. En 's middags precies hetzelfde", aldus Bansraj.
"En nu met de pauze zijn er van 10.00 tot 10.15 uur drie groepen buiten, van 10.15 tot 10.30 uur twee groepen en van 10.30 tot 10.45 uur weer twee groepen en de kleuters zijn om die tijden heen gepland. Verder werken we met gescheiden ophaal- en brengmomenten en zodra je het schoolgebouw binnenkomt, moet je een mondkapje op, desinfecteren en registreren. Gesprekken met ouders vinden in de meeste gevallen online plaats en lunchen doen we als leerkrachten niet samen. Nee, er zijn bij ons in de afgelopen periode geen leerkrachten besmet geraakt. In de eerste golf waren er wel drie coronagevallen in ons team."
Na de heropening werd er bij De Springplank, tot aan de voorjaarsvakantie, vooral ingezet op het pedagogisch klimaat. Dat kinderen konden zien hoe het ook alweer werkt in de klas. Ook spraken de leerlingen over de coronacrisis en wat zij zelf hebben meegemaakt thuis. Bansraj: "Vooral in de hogere klassen zoals groep 8 was er behoefte aan meer kletsen, bijvoorbeeld over het wel of niet doorgaan van het kamp, de musical en eindtoets. In groep 3 gaat het dan meer over het weerzien en wat ze het meeste hebben gemist op school."
Leermomenten
Wat werkt wel, wat werkt niet? Ook op IKC De Springplank passeert die vraag in deze nieuwe coronatijd geregeld de revue. "We hebben lering getrokken uit de eerste lockdown. We waren toen bijvoorbeeld snel door onze voorraad Chromebooks heen om uit te lenen. En het was een issue bij de eerste lockdown dat we leerkrachten voor de noodopvang moesten inzetten. Ik had gewoon geen mensen. Bij de tweede lockdown hadden de leerkrachten die online les verzorgden, geen opvang meer. Ik kon het oplossen met onderwijsassistenten, administratie-medewerkers, de adjunct-directeur en ikzelf. Wij pakten het op, zodat de leerkracht zich kon richten op het online aanwezig zijn."
Ook het continu online aanwezig zijn, vraagt volgens Bansraj veel van leerkrachten. Tegelijkertijd biedt het digitale spectrum voordelen. "Wij hebben gemerkt dat de instructiefilmpjes voor bepaalde lesstof goed werken. Leerlingen kunnen die elk moment van de dag heel gemakkelijk terugkijken. Dat willen we mogelijk in ons onderwijs integreren. De online vergaderingen en gesprekken met ouders hebben als voordeel dat het minder reistijd kost, al kunnen bijzondere gesprekken, bijvoorbeeld over de zorgbegeleiding van een kind, wel fysiek plaatsvinden."
Dialoog
Wat Bansraj het meeste over zichzelf heeft geleerd in deze bijzondere tijd? "In gesprek gaan met mijn team om te peilen wat er leeft. En in gesprek gaan met collega-directeuren, wat speelt er bij hun? Belangrijkste is; wat ga je doen, welke consequenties heeft het en wat is haalbaar? De dialoog aangaan dus. Ik deed dat natuurlijk daarvoor ook, alleen nu is er intensiever overleg."
Ondertussen trekt de crisis zijn tol op allerlei beroepsgroepen en het onderwijs vormt daarop geen uitzondering. "Het is zeker pittig, maar we houden het zeker vol, want we zijn goed gemotiveerd en gepassioneerd om het met z'n allen voor elkaar te krijgen."