Bram (26) werkt alweer acht jaar voor M. van der Spek GROEP. Hij begon zijn loopbaan als leerling voor de hoveniersopleiding en groeide door binnen het bedrijf en is sinds 2019 gecertificeerd ETW'er (European Tree Worker). Dit betekent dat Bram expert is op het gebied van bomen en alle onderhoud en verzorging hier rondom kan en mag uitvoeren.
"Eigenlijk zat ik sinds mijn veertiende al helemaal verweven in de binnenvisserij. Mijn toekomt stond al vast; ik zou een bedrijf overnemen zodra ik achttien was. Toen de toekomst van de binnenvaart steeds onzekerder werd door allerlei maatregelen vanuit de overheid, besloot ik toch een andere koers te varen. Mijn nieuwe koers werd werken in het groen."
Als leerling hovenier kreeg hij van alles te zien en te doen. Hij ontdekte al snel dat boomverzorging bij hem paste. "Destijds werkten er zestig collega's bij Van der Spek en waren er twee andere collega's werkzaam in de boomverzorging. Dit was echter van korte duur; beide collega’s vertrokken waardoor ik veel alleen moest doen. Dat was tegelijk de tijd waarin ik veel heb geleerd."
Spoedklus
Bram houdt zich bezig met alles wat met bomen te maken heeft. Kappen, snoeien, verplanten, aanplanten, adviseren en veiligheidsrapporten maken. "Dit doe ik voor particulieren, gemeenten en bedrijven. Het werk is heel divers; als ik voor de gemeente bezig ben, kan het zomaar zijn dat ik word opgeroepen voor een spoedklus. In mijn bus heb ik standaard twee Stihl-kettingzagen. De 200 T voor in de boom en de 500 I voor op de grond. Ook heb ik nog een elektrische kettingzaag, een grote bladblazer en de bus met versnipperaar."
Klimuitrusting is er ook: "Ik gebruik de klimgordel, klimlijnen, helm, zaagschoenen en een cambiumsaver. En dan zijn er ook de wat specifiekere dingen die niet standaard zijn, maar die ik wel heb om het werken gemakkelijker, sneller en veiliger te maken. Zoals een systeem om met de Single Rope-techniek (SRT) te klimmen, een kabellier tot 3,5 ton en benodigdheden voor een kabelbaansysteem zodat ik takken af kan vangen. Je krijgt bij M. van der Spek GROEP alles wat je nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Maar ik krijg ook de mogelijkheden om nieuwe technieken en materialen uit te proberen wanneer ik aangeef dat het mijn werk efficiënter of veiliger maakt."
Opleiding tot gecertificeerd ETW'er
Met de ETW-opleiding startte Bram in 2019. Dit was deels om nog meer te leren, maar ook omdat het heel praktisch is om gecertificeerd te zijn. "Ik merkte wel soms dat de opleiding wringt met de praktijk. Ik houd van praktische oplossingen en de theorie is niet altijd praktisch. Maar ook daar heb ik de juiste weg in gevonden."
Stormschade
Bram: "Ik kom mijn bed uit voor stormschades. Letterlijk en figuurlijk. Met stormschades maak ik, onder soms extreme omstandigheden, de situatie zo snel mogelijk weer veilig. Ik haal bomen van auto's of gebouwen en maak de weg weer vrij. Soms ben ik als één van de eerste aanwezig of word ik ingeschakeld door de brandweer. Dat geeft een enorme kick. Goed presteren onder zware omstandigheden; dat vind ik het allerleukste. En de klanten zijn je ook enorm dankbaar."
En dan zijn er ook de nare situaties, zoals beknelde mensen met pijn. Of bijzondere situaties: een boom met een stamdiameter van 1.10 viel op een mevrouw haar auto maar ze stapte uit zonder een schrammetje. "Als dat vijf minuten eerder was gebeurd, zaten haar kleinkinderen, die ze net had afgezet, nog in de auto. Een ander voorval in Leidschendam blijft mij ook nog altijd bij. We hoorden tijdens ons werk een onweersbui met een enorme knal. De bliksem was ingeslagen bij een populier van wel 30 meter hoog. Deze stond naast een drukke N-weg en hij zou het niet lang meer volhouden. Door snel te schakelen met ons kantoor en de gemeente haalden we hem weg zonder gevaarlijke situaties."
Het fijnere werk
Naast het vele zagen, is er ook nog het fijnere werk. "Eigenlijk gaat het grootste deel van boomverzorging om veiligheid. Je snoeit, zaagt, verplant en verankert zodat de boom langer blijft staan. Uiteraard tot de situatie onveilig wordt; dan halen we ze weg. Het werk verschilt heel erg per gemeente. Een oudere of zelfs monumentale boom heeft vaak meer zorg nodig om veiligheid te garanderen."
Tips voor boomeigenaren
Zorg dat je weet wat je plant en hoe groot de bomen worden, zo luidt het devies van Bram. "Er is veel onwetendheid. Je ziet weleens dat mensen bomen toppen. Dat is (meestal) echt een no go. Je trekt het hele verband uit een boom en het is niet mooi. Daarnaast is het ook niet goed voor de boom en gaat hij minder lang mee. Of bij gemeenten: Ik moet heel vaak bomen weghalen door graafschade die gemaakt is tijdens de herinrichting van een straat. De machinisten en stratenmakers zien de wortels als ergernis/ellende en hakken erop in. Een boom heeft zijn wortels nodig en als je te veel schade toebrengt, zorgt dit dat de boom het niet overleeft."
Het komt voor dat bewoners of omstanders Bram en zijn collega's uitschelden, het werk verhinderen, huilend naar hun toe komen of de boomverzorgers bedreigen. "Dat vind ik weleens moeilijk. Dit komt vaak door onwetendheid. Aan de boom is voor een buitenstaander meestal niet te zien dat een boom ziek is. Gelukkig komt het bij 95 procent weer goed als je uitlegt waarom we de boom weghalen. Toch zijn sommige mensen niet voor rede vatbaar. Tot nu toe hebben we dan ook een enkele keer de politie ingeschakeld."
Duurzaam
Bram: "We hebben ook wel eens iemand gehad die graag een stukje hout van de boom uit de straat wilde hebben. Dit is een mooi voorbeeld van duurzaam omgaan met onze natuur. Ook ons bedrijf doet hieraan mee. We bewaren al het gekapte hout op ons bedrijfsterrein. De mooiste stammen gebruiken we voor onze handgemaakte boomstijlproducten en de minder mooie stammen worden afgevoerd naar papierfabrieken of gebruiken we als haardhout, snippers of compost."