Nieuw bestuurslid Pier Anne Nawijn over DSO en zijn ambities

20 November 2023, 17:05 uur
Lokaal
mainImage
Zoetermeers Dagblad
Pier-Anne Nawijn op het dakterras bij DSO.

Pier Anne Nawijn (49) wordt wellicht de nieuwe voorzitter van DSO. Hij loopt hiervoor in een functie als vice-voorzitter een jaar mee met het huidige bestuur en is, als het hem bevalt, van plan om huidig voorzitter Ruud Meere op te volgen.

In een vraaggesprek met journalist Bart Bakker gaat hij in op zijn ambities en beweegredenen om deze functie te bekleden.

Wie is Pier Anne Nawijn?

“Een 49-jarige Zoetermeerder die vooral leuke en aansprekende dingen wil doen. Ik woon met mijn vrouw Marianne en twee kinderen Luuk en Nikki gelukkig en met veel plezier in de Zoetermeerse Dorpsstraat. Na mijn studie Beleid, Bestuur & Management aan de Haagse Hoge School heb ik jarenlang als Sales Manager/Partner bij i-Sense gewerkt. Dit is een detacheringbureau voor hoogwaardig ICT-personeel. Ik had de financiële gelegenheid om er in 2010 uit te stappen”.

“Samen met mijn vrouw Marianne besloot ik een jaar te gaan reizen. Ik begon daarna een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van apps voor bedrijven. Inmiddels hebben we 12 werknemers en resideren in Rotterdam. Tevens organiseer ik in Zoetermeer het evenement Live at the Lake, dat volgend jaar augustus aan zijn derde editie gaat beginnen”.  

Samen met vader Hilbrand Nawijn die voorzitter bij DSO is geweest.

Wat is je DSO-verleden?

“Ik voetbalde vanaf mijn zevende bij DSO. Tot aan mijn 35ste was ik echt als voetballer actief, waaronder ook jarenlang voor diverse selectie-elftallen. Sindsdien bezoek ik DSO voornamelijk als supporter. DSO is altijd mijn club geweest. Mijn vader Hilbrand is er ook nog voorzitter geweest. Ik vind het één van de mooiste amateurclubs van Nederland”.

Mooie woorden, maar DSO staat bekend als een vereniging met verschillende stromingen en is daardoor lastig te besturen. Waarom wil je voorzitter worden van deze inmiddels 1800 leden tellende vereniging?

“Ik zie het als een enorme uitdaging. De huidige voorzitter Ruud Meere wordt 80. Hij vroeg mij om zijn opvolger te worden. Ik loop daarom mee met het bestuur als vice-voorzitter. Tevens wil ik zodoende ervaren of het bestuur van een voetbalvereniging echt iets voor mij is. Ik stap in op een moment dat er sprake is van roerige tijden. Voornamelijk op het gebied van onderlinge communicatie valt er wat mij betreft veel winst te halen. Het is een uitdaging om alle stromingen dezelfde kant op te krijgen, waarbij ik niets tekort wil doen aan het huidige bestuur. Dit is een prima bestuur dat ik persoonlijk niet op onlogica of bijvoorbeeld vrouwonvriendelijkheid heb kunnen betrappen. Toch was er recentelijk de nodige kritiek. Kritiek is goed, maar het moet wel met respect en in het clubbelang gebeuren. Zo deden er veel verhalen de ronde, die niet op feiten waren berust. Tegen zulke verhalen is het moeilijk verdedigen, maar een stuk communicatie richting de vereniging kan dan wel helpen”.  

Je doelt onder andere op kritiek vanuit de damesafdeling waaruit commissieleden aftraden vlak voor een vervolgens roerige ALV. Hoe heb je dat ervaren?

“Het was mijn eerste ALV en die was op zijn minst gezegd wat tumultueus maar wel druk bezocht, dus er is op zijn minst sprake van betrokkenheid. Je kunt het best niet met elkaar eens zijn en verschil van inzicht hebben. Maar DSO is er bij gebaat als zo veel mogelijk neuzen dezelfde kant op staan en leeft op zijn hardwerkende vrijwilligers. Ik heb bijvoorbeeld contact gehad met de afgetreden commissieleden en er zijn in de loop der tijd veel misverstanden ontstaan. Ik heb goede hoop dat deze hardwerkende vrijwilligers binnenkort weer bereid zijn hun bestuursfunctie op te pakken. Ik zie voor mezelf ook een rol vanuit het huidige bestuur richting de damesafdeling weggelegd”.

“Ik heb als bestuurslid het takenpakket van het vrouwen- en meisjesvoetbal op me genomen. Iedereen moet met plezier kunnen voetballen en zich gewaardeerd binnen onze club. Dat geldt voor alle leden, dus uiteraard ook voor de vrouwen en de meisjes. DSO is een sociale vereniging en een belangrijke voor Zoetermeer. Dat moeten we blijven uitdragen”.

Wat zijn je ambities als (vice)voorzitter?

“Op sportief vlak inspireert het mij hoe clubs uit de Bollenstreek zijn georganiseerd. Persoonlijk denk ik dat Zoetermeer, als top 20 stad van Nederland qua inwoners, dat verdient. Zowel op organisatorisch als sportief niveau en richting het bedrijfsleven. Eerst dit seizoen handhaven in de Vierde Divisie en vandaar uit verder bouwen”.

“Daarnaast denk ik ook aan de diversiteit binnen de club. Er liggen nog uitdagingen met betrekking tot de vrijwilligers, de kantine, het complex, de organisatie, het imago en de (energie)kosten. Tel daar als externe factor de roerige tijden in de grote buitenwereld bij op (Oekraïne, Midden-Oosten, naweeën van een pandemie), dan is daar ook de reden dat we sinds jaren noodgedwongen de contributie zullen moeten verhogen”,

Is er inmiddels een aanvullende ALV gepland waarin de begroting wordt gepresenteerd? Dit is in de laatste ALV zo afgesproken.

“Er is een task force opgericht ten aanzien van de begroting. Er wordt weliswaar hard aan gewerkt, maar we hebben meer tijd nodig. Het gaat waarschijnlijk zodoende 18 december worden. Maar het gaat goed komen. Als het aan mij ligt wordt DSO een top-amateurclub waarin respect, normen en waarden hoog in het vaandel staan”.