Ontruimingsoefening brandweer aan het Bredewater in Zoetermeer

20 November 2023, 08:43 uur
Lokaal
mainImage
Voorburgs Dagblad

Onlangs vond er een ontruimingsoefening plaats in het gebouw aan het Bredewater 22 in Zoetermeer. Het voormalige kantoorpand is in gebruik als opvanglocatie voor 160 Oekraïners. De ontruimingsoefening geeft de gemeente Zoetermeer inzicht hoe bewoners omgaan met een incident. Voor de brandweer is deze oefening een training in een realistische omgeving. 

Het scenario
Tijdens de oefening werd een scenario geoefend waarbij brand uitbreekt in de keuken op de vijfde verdieping. Het ontruimingsalarm gaat af en bewoners verlaten het pand. Naast de bewoners zijn er op dat moment drie monteurs aan het werk op de vijfde verdieping. Zij doen een bluspoging. Door snelle rookontwikkeling kunnen zij de vluchtroute niet vinden. Daarnaast ontstaat er in de technische ruimte een tweede brand. In het scenario blust de brandweer beide branden, redden ze de drie slachtoffers en ontruimen ze het pand.

Realistische oefening
De oefening werd zo realistisch mogelijk uitgevoerd. Ter plaatse waren twee tankautospuiten, een hoogwerker, de Officier van Dienst brandweer, de Officier van Dienst bevolkingszorg en een woordvoerder. Tijdens de oefening werden de bewoners opgevangen op de parkeerplaats voor het gebouw. Alle bewoners verlieten op rustige wijze het pand. Om 11.00 uur werd het sein brand meester gegeven en konden alle bewoners terug naar hun woonruimte.

Nazorg
De oefening zal uitgebreid worden geëvalueerd door de brandweer. De bevindingen zullen worden gedeeld met de gemeente en de beheerders van het pand. Ook zal de afdeling Preventie van de Brandweer Haaglanden verdere voorlichting geven aan de bewoners over brandveiligheid.