Zoetermeerse project 'Karakter' laat zien wat er in Nederland speelt

11 February 2025, 11:29 uur
Lokaal
mainImage

Het ArchitectuurPunt nodigt je uit om op dinsdag 18 februari tijdens de stadslezing na te denken en mee te praten over collectieve woonvormen. Extra aandacht zal er zijn voor projecten die gerealiseerd zijn en worden voor senioren.

Wilt u nog een plekje in de zaal reserveren, dan moet u er snel bij zijn.  Online is deze stadlezing ook te volgen! Daar is nog volop ruimte.

Zoetermeer heeft als nieuwe stad, explosief gegroeid in haar groeikern-periode (van ca 1965-1980) volop experiment laten zien in woningbouw.  Het was bedoeld om haar toekomstige bewoners ook wat anders te bieden dan de royale woningen in de torenflat of galerijflat of de rijtjeswoning geplaatst in het ‘regelmatige stempelplan’ zoals dit nog herkenbaar is in de wijk Driemanspolder.  

Dit experiment begint in Zoetermeer in de wijk Meerzicht met het ‘pleintjesplan’ van Leo de Jonge waar rijtjeswoningen rondom een woonpleintje zijn gegroepeerd.  

In Meerzicht is ook met dubbel grondgebruik geëxperimenteerd: denk aan dekwoningen van Alberts aldaar (Bergenbuurt) en de uitwerking hiervan door Sterenberg bijvoorbeeld voor corporaties in Buytenwegh. In deze Zoetermeerse wijk bevinden zich lange ‘ruggen’ met dekwoningen en woningen gegroepeerd rondom een dijk. 

De gedachte hierachter is dat ontmoeting en verbinding mede mogelijk wordt gemaakt door de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte daaromheen. Dit kreeg toentertijd het predicaat ‘experiment’. 

Woningtekort? 

Opnieuw is er sprake van een tekort aan passende woningen voor verschillende doelgroepen in de samenleving. Daarbij zijn veel mensen weer op zoek naar nieuwe collectiviteit en verbinding in hun woonomgeving. Hoe mooi zou het zijn als Zoetermeer haar traditie van experimentele collectieve woonvormen zou kunnen voortzetten.

Deze avond zullen verschillende professionals en een jonge onderzoeker spreken over de mogelijkheden van collectiviteit in verschillende woningbouwprojecten van nu en in de nabije toekomst.  

Michiel Voskamp is community manager bij CrowdBuilding, een online platform voor collectieve zelfbouw woonprojecten. Hij ontwikkelt strategieën die de behoeften van woon-initiatieven en hun leden onderschrijven en helpt startende groepen met het zetten van hun eerste stap naar het realiseren van hun woondroom. Michiel is ook actief lid van wooncoöperatie de Torteltuin in Amsterdam. Michiel zal in zijn lezing vertellen over het collectieve zelfbouwproces en het belang van de wooncoöperatie als woonvorm en de rol die CrowdBuilding speelt hierin. 

Sebastiaan Vork heeft gestudeerd aan de TU Delft en ETH Zürich. In Zwitserland heeft hij gezien hoe ‘wonen’ anders kan en heeft hierop ingespeeld met zijn afstudeerproject in 2024. Met zijn afstudeerproject ‘Dutch Housing Commons’, waar hij de NRP masterprijs voor heeft gewonnen, deed hij onderzoek naar welke rol de architect kan spelen bij de ontwikkeling van coöperatief wonen in Nederland. Sinds kort is hij werkzaam als junior architect bij Space&Matter in Amsterdam waar hij zijn kennis van coöperatief wonen in de praktijk brengt. Sebastiaan zal vertellen over zijn onderzoek 'Dutch Housing Commons'.  

Lars Drijvers is als ontwikkelaar bij AM bezig om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het grote woningtekort. Daarbij is bouwen voor de juiste doelgroepen erg belangrijk. Binnen de gebiedsontwikkelingen van AM wordt dan ook een breed palet aan woningen en voorzieningen gepland. Ook voor senioren, want deze groep wordt steeds groter.Als er meer aantrekkelijke woonalternatieven zijn, kan dit ook substantieel bijdragen aan het doorstromen van de woningmarkt.  

Aan de hand van enkele voorbeelden en het Zoetermeerse project Karakter laat Lars zien wat er in Nederland speelt.   

Forumpanel 

Na de bijdragen aan de lezing zullen ook Peter Boelhouwer hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft en Liesbeth Berends van woningcorporatie Vidomes zich voorstellen en plaats nemen in het Forumpanel. We zullen dan in gesprek gaan met elkaar over vragen die zijn gerezen bij het publiek aanwezig in de zaal of thuis.