Zoetermeers Dagblad | GL Zoetermeer: verbod op knalvuurwerk

GL Zoetermeer: verbod op knalvuurwerk

mainImage

GroenLinks Zoetermeer gaat zich komende maandag bij de commissievergadering hard maken voor strengere regelgeving rondom Oud en Nieuw in de stad. De partij wil het aantal vuurwerkvrije zones de komende jaren fors uitbreiden en een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

De fractie zegt geschokt te zijn door de evaluatie van de jaarwisseling, waaruit blijkt dat de schade aan de openbare ruimte is toegenomen. Daarnaast krijgt GroenLinks al jaren mailtjes van inwoners die grote overlast door vuurwerk ervaren of huisdieren hebben die niet naar buiten durven.

Commissielid Jennifer van Werkhoven: "Het is jammer dat een aanzienlijke groep inwoners in de weken rond Oud en Nieuw vanaf 's ochtends vroeg opgeschrikt wordt door knalvuurwerk en soms maar de stad uitgaan om de overlast te ontwijken".

GroenLinks zegt blij te zijn dat burgemeester Charlie Aptroot in zijn nieuwjaarsspeech aangaf om een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te steunen.

"De fractie zou dit graag koppelen aan een plan om de vuurwerkvrije zones de komende jaren fors uit te breiden. Naast dat inwoners zelf vuurwerkvrije zones kunnen aanwijzen, wil GroenLinks ook rondom ziekenhuizen, scholen en kinderboerderijen een verbod op vuurwerk. Dit zouden stappen moeten zijn om uiteindelijk tot een totaalverbod te komen."

Naast de aanpak van vuurwerkoverlast zou GroenLinks wel graag nieuwe initiatieven de ruimte willen geven die bijdragen aan een feestelijke jaarwisseling. Jennifer van Werkhoven: "Ik zie een mooie kans om de huidige vuurwerkshow aan de Dobbe uit te breiden met muziek en oliebollen".


Foto: Digitaal Dagblad