Bernal wint Tour, maar Kruijswijk even blij

28 July 2019, 21:25 uur
Sport
mainImage
ANP
Bernal, 1e Colombiaan die de Tour wint

Het stond natuurlijk al vast, maar zondagavond mocht Egan Bernal zich officieel de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France noemen. De 22-jarige renner van Team Ineos veroverde vrijdag in de voortijdig afgebroken bergrit naar Tignes de gele trui en stond die niet meer af.

Op de Champs-Élysées werd de slotrit gewonnen door de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal. Het was zijn derde ritzege in deze Tour.

Bernal houdt in het eindklassement zijn landgenoot Geraint Thomas achter zich. De Welshman won vorig jaar de Ronde van Frankrijk. Steven Kruijswijk eindigde als derde, de plaats die hij op de voorlaatste dag overnam van Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick-Step, dit voorjaar al ijzersterk, droeg de gele trui liefst veertien dagen.

De groene trui van het puntenklassement ging voor de zevende keer naar de Slowaak Peter Sagan, een record. De bolletjestrui voor de bergklassement werd veroverd door de Fransman Romain Bardet. Bernal, feitelijk de beste klimmer, was logischerwijs ook de winnaar van het jongerenklassement.

Prudhomme: ‘Mooiste Tour’

Christian Prudhomme heeft op de slotdag van de Tour de France het wielerpeloton bedankt voor de aanvallende manier van rijden. De Tourbaas sprak van de "mooiste" Tour sinds zijn aantreden in 2007 en noemde de door de Colombiaan Egan Bernal gewonnen editie "buitengewoon en onvergetelijk."

"Deze Tour komt overeen met de eerste zes maanden van dit seizoen. We hebben hele mooie koersen gezien en een mooie Tour omdat we de coureurs hebben zien aanvallen. In de Tour met Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot en Egan Bernal, die van ver ging. En in het voorjaar bijvoorbeeld met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ik hoop dat hiermee een nieuwe manier van koersen is ingezet, vol aanvalslust en durf", zei Prudhomme die, gevraagd naar het routeschema van volgend jaar, niet veel losliet. "Maar dit jaar zijn we meer dan ooit de hoogte ingegaan vanwege het honderdjarig bestaan van de Tour. Dat zal volgend jaar ietsje minder het geval zijn."

Strijdlustigste

De Fransman Julian Alaphilippe is uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van deze Tour de France. De renner van Deceuninck - Quick-Step wordt zodoende toch nog gehuldigd. Alaphilippe verspeelde pas op de voorlaatste dag zijn podiumplaats. Hij wordt vijfde. Alaphilippe won de derde etappe in Epernay en de tijdrit in Pau en mocht zich veertien dagen hullen in de gele trui. Hij is de opvolger van de Ier Daniel Martin.