Zoetermeers Dagblad | ‘Ik heb meer positieve dingen gezien dan negatieve’
mainImage

‘Ik heb meer positieve dingen gezien dan negatieve’

19 november 2020, 00:27 uur
Sport

Frank de Boer was woensdag na de moeizame zege op Polen in de Nations League (1-2) niet ontevreden. "Ik heb meer positieve dingen gezien dan negatieve", vertelde de bondscoach in Chorzow, waar Oranje in het verleden alleen maar nederlagen leed.

Nederland kwam al na 5 minuten spelen met 1-0 achter en de verdediging oogde onzeker. Ook tegen Bosnië en Herzegovina (3-1 winst) gaf Oranje zondag veel mogelijkheden weg. "Waar het aan ligt, zou ik niet weten. Ik heb ze vooraf gewaarschuwd. Door al dat gedoe de afgelopen dagen met Robert Lewandowski had ik wel verwacht dat Polen iets zou willen laten zien. Dan moet je vanaf de 1e seconde gewoon scherp zijn. Het leek wel of we dat niet waren", aldus De Boer. "Verdedigend moet het zeker beter, daar gaan we aan werken. Je kunt niet zo beginnen, ook niet in een toernooi. Dan loop je direct achter de feiten aan."

Op de beginfase na, had De Boer wel een goed gevoel. "Na de 1-0 pakten we het heel goed op en creëerden we de ene kans na de andere. Toen lieten we wel zien wat we kunnen. Ik zei in de rust: als we zo doorgaan, gaan we honderd procent zeker scoren. Gelukkig hebben we dat gedaan."

De Boer vond het zondag tegen Bosnië en Herzegovina (3-1 winst) verdedigend nog wat zwakker dan woensdag tegen Polen. "We moeten het heel goed analyseren. Soms moeten we iets beter 'staan', aanvoelen wanneer we wat meer risico kunnen nemen en wanneer niet en de 'restverdediging' in de gaten houden. Soms lijden we balverlies op een plek waar dat niet kan. Daar kun je niet tegen voetballen. Maar het is sport, en daarin maken mensen fouten. Dat doen wij ook."

De bondscoach zag in Chorzow ook veel dingen waar hij blij van wordt. "Je voelt dat je de wedstrijd in handen hebt en naar je toetrekt. Wij hebben ook heel spelers die altijd de weg naar voren zoeken, zoals Daley Blind achterin en Frenkie de Jong op het middenveld. Het is lekker als je veel kansen creëert. We hebben onze rug gerecht en geknokt en we zijn er in blijven geloven. Dat nemen we ook zeer zeker mee. Volgens mij heeft iemand wel eens gezegd dat als je één doelpunt meer maakt dan de tegenstander, dan sta je altijd aan de goede kant van de medaille", doelde De Boer op een uitspraak van Johan Cruijff. "Het zit gewoon heel goed in elkaar. Daar begint het mee. We gaan nu de puntjes op de i zetten."

Italië, België, Frankrijk en Spanje

Met Italië, België, Frankrijk en Spanje hebben vier andere landen zich geplaatst voor de Final Four in de Nations League dan tijdens de eerste editie in 2019. Vorig jaar streden Nederland, Portugal, Zwitserland en Engeland om de hoofdprijs. Portugal won de titel dankzij een zege in de finale tegen Oranje.

De UEFA moet het gastland van de finaleronde nog officieel bekendmaken. Waarschijnlijk wordt dat Italië, dat zich met Nederland en Polen in september kandidaat stelde voor de organisatie van het eindtoernooi.

Op 3 december is de loting voor de halve finales. Pas in oktober 2021, ruim na het EK in de zomer, wordt de Final Four afgewerkt.

Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Wales hebben zich als groepswinnaars in de B-divisie verzekerd van promotie naar het hoogste niveau in de Nations League.


Foto: Orange Pictures