Krajicek krijgt 1e uitgifte ter ere van Wimbledon jubileum

7 July 2021, 12:41 uur
Sport
mainImage
Sabine Huisman
Richard Krajicek.

Hagenaar Richard Krajicek heeft woensdag het eerste exemplaar van de uitgifte ter ere van zijn Wimbledon jubileum ontvangen. Het is precies 25 jaar geleden dat de voormalig tennisser grandslamtoernooi Wimbledon won. Om het 25-jarig jubileum te vieren slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met de Krajicek Foundation een exclusieve munt. De uitgiften zijn direct te bestellen.

De overhandiging vond plaats op de plek waar Krajiceks tenniscarrière begon, namelijk op de tennisbaan bij tennisvereniging ’t Loo in De Lier. Dit was de eerste club waar hij heeft getennist in zijn jeugd. “Ik had als klein jongetje nooit gedacht dat mijn droom zo ver zou reiken. Een eigen munt is een enorme eer en deze club is de perfecte plek om hem te mogen ontvangen,” aldus Krajicek.

Wimbledon en meer

Het hoogtepunt van Krajiceks carrière was zijn winst op Wimbledon in 1996. Hij was de eerste (en tot nu toe nog steeds enige) Nederlandse man die Wimbledon won in het enkelspel. Sinds zijn overwinning op Wimbledon blijft Krajicek zich inzetten voor een sportieve, verbonden en sociale samenleving. Zo richtte hij de Krajicek Foundation op om jeugd in aandachtswijken letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om te kunnen sporten, spelen en groeien. Op de Krajicek Playgrounds kunnen kinderen gratis meedoen aan activiteiten die worden verzorgd door zogenoemde Krajicek Scholarshippers. Dit zijn jongeren uit de wijk die in ruil voor een studiebeurs zich wekelijks inzetten op hun Playground. Op de Krajicek Academy leren zij hun sportieve en maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien bedacht Krajicek de jaarlijkse Koningsspelen: het sportieve Oranjefeest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Ontwerp

De Richard Krajicek-munt is verkrijgbaar in coincard, zilver en goud. Op de voorzijde van de uitgifte staat het portret van Krajicek met daaronder een halve krans van tennisrackets en -ballen. Ook is in silhouet Krajiceks overwinningsslide op de knieën te zien. De teksten benadrukken het jubileum: ‘25th Anniversary’, ‘Wimbledon Champion 1996’. Op de keerzijde van de uitgifte in coincard en de zilveren uitgifte staat een tennisbal afgebeeld met de handtekening van Richard Krajicek. De coincard bevat bovendien naast de uitgifte een 20 en 5 cent om het 25-jarig jubileum te symboliseren. De gouden munt heeft een exclusieve keerzijde met een exacte kopie van de Wimbledon-trofee.