Virgil van Dijk: beste speler van de wereld?

2 September 2019, 13:22 uur
Sport
mainImage
ANP

Virgil van Dijk is één van de drie finalisten bij de verkiezing van beste voetballer van wereldvoetbalbond FIFA. De aanvoerder van het Nederlands elftal neemt het op tegen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, net als afgelopen donderdag tijdens de verkiezing van de beste voetballer van de UEFA. Van Dijk, verdediger van FC Liverpool, won toen.

Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong hoorden bij de tien genomineerden maar zijn afgevallen. Net als Sadio Mané, Harry Kane, Eden Hazard, Mohamed Salah en Kylian Mbappé.

De beste voetballer van de wereld wordt op 23 september tijdens een gala in Milaan bekendgemaakt. Hij is verkozen door bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen en een select gezelschap journalisten. Ook fans konden online hun stem uitbrengen.

De 28-jarige Van Dijk werd eerder dit jaar ook al verkozen tot beste voetballer van de Premier League. Fabio Cannavaro was in 2006 de laatste verdediger die als beste speler van de wereld werd verkozen. De laatste jaren ging het vooral tussen Messi en Ronaldo. Maar vorig jaar won de Kroaat Luka Modric.

Tussen 2010 en 2016 reikten de FIFA en het tijdschrift France Football gezamenlijk de Gouden Bal aan de beste voetballer van de wereld uit. De laatste jaren doen ze dat weer afzonderlijk.

Bondscoach Sarina Wiegman is nog in de race voor de prestigieuze prijs van beste coach van de wereld in het vrouwenvoetbal. Zij concurreert met Jill Ellis en Phil Neville, de bondscoaches van de Verenigde Staten en Engeland. Sari van Veenendaal mag zich wellicht beste keepster van de wereld gaan noemen. Zij zit eveneens bij de laatste drie, net als de Chileense Christiane Endler en Zweedse Hedvig Lindahl. De supporters van de Nederlandse voetbalsters op het WK in Frankrijk maken nog kans op een zogenoemde 'Fan Award.'

Vivianne Miedema (beste voetbalster) en Erik ten Hag (beste trainer) waren wel genomineerd maar drongen niet door tot de laatste drie. Miedema legde het af tegen Lucy Bronze uit Engeland en de Amerikaanse voetbalsters Alex Morgan en Megan Rapinoe. Pep Guardiola (Manchester City), Jürgen Klopp (Liverpool) en Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur) kregen meer stemmen dan Ten Hag.


Door: ANP