Zoetermeerse ijshockeyers vanavond in actie

8 March 2019, 15:32 uur
Sport
mainImage
© Orange Pictures / Patrick Dolkens
Panters eerder dit seizoen in gevecht met Heerenveen.

UNIS Flyers Heerenveen en Zoetermeer Panters starten vanavond om 20.30 uur aan de play-offserie. Heerenveen is favoriet, maar weet ook dat het op zijn hoede moet zijn voor de Panters uit Zoetermeer.

Dat Heerenveen favoriet is, wil niet automatisch zeggen dat het ook wint. Dat is twee keer eerder gebleken dit seizoen in de halve finale van de beker en de halve finale van de Final Four. In beide gevallen bleek AHOUD Devils Nijmegen de sta-in-de-weg van de Friezen, die tot frustratie van de eigen fans tweemaal het onderspit moesten delven. Zeker vorige week, toen Flyers een 2-0 voorsprong pakte en het restant van het duel Nijmegen zag domineren leverde een doffe dreun op in Thialf.

Heerenveen zal vanavond dus direct een signaal af willen geven en een bounce back zege willen boeken. De ploeg van Mike Nason gaat als nummer één geplaatst de eindfase van het seizoen in, na een prachtige laatste week van de BeNe League. Het team versloeg Herentals twee maal na overtime en van Nijmegen. Afschrijven moet je de noorderlingen dus zeker niet, maar de tendens is wel dat de ploeg zich nu écht moet laten zien. En vooral laten gelden.

Spektakel

Zoetermeer Panters pakte op spectaculaire wijze het achtste en laatste play-off ticket. Op de slotdag had Amsterdam Tigers al ruim gewonnen van Antwerp Phantoms en stond Panters met 3-0 achter in Geleen, bij aanvang van de laatste periode. Ticket in de tas bij Tigers dachten heel veel, zo niet alle, ijshockeyfans. Panters rechtte echter de rug en kwam terug tot 3-3 op Glanerbrook, waarmee het alsnog als een Houdini de achtste plaats veiligstelde. Het punt in Geleen, plus de goal 0.8 seconden voor tijd in eigen huis tegen Tigers van Berry Donders, bleken meer dan goud te zijn voor Zoetermeer.

Met een punt in Herentals, een punt in Geleen en de zege op Amsterdam zullen de Silverdome-bewoners iets hebben van ‘kom maar halen’. Het heeft bewezen met een relatief smalle selectie tot grootse dingen in staat te zijn. Natuurlijk, Panters weet dat het veruit de underdog is, maar weet ook dat Flyers een ‘tikkie’ op de kin heeft gekregen. Het is de vraag of Ondrej Kratky zijn mannen dusdanig op scherp kan zetten, zodat het opnieuw kan stunten.

In het spoor van Postma en Bézak, is Ronald Wurm aan een ijzersterk seizoen bezig voor Heerenveen. De rappe aanvaller wist niet alleen 21 maal het doel te vinden, maar was ook goed voor 35 assists, totaal voor 56 punten. Zijn energieke ‘power house’ stijl van spelen, maakt hem een lastige klant voor elke defensie. Een speler die altijd in beweging is en dit seizoen fris en fit oogt.

Thomas Borgman

Bij Zoetermeer is Thomas Borgman in de laatste fase opgestaan en beslissend gebleken. Zijn twee goals in Geleen zorgden ervoor dat het team überhaupt in de play-offs staat. In het begin van het seizoen liep het nog niet zo heel soepel bij Borgman, maar in de laatste vier duels was de nummer 13 goed voor vijf goals en zes assists. Over het gehele seizoen pakte de aanvaller 32 punten mee, om maar aan te geven dat de ‘gifkikker’ een aardige streak heeft staan.

De ijshockeyfans wijzen Heerenveen massaal aan als favoriet van deze serie. En eerlijk is eerlijk; ze moeten dat op basis van de breedte van de selectie en het verschil in kwaliteit waarmaken. Elke andere uitkomst mogen we een regelrechte stunt noemen in de eerste ronde van de play-offs. De vier eerste duels tussen beide teams werden allen door de Flyers gewonnen, dus dat gegeven geeft de Friese burger moed.

De puck-drop is om 20.30 uur in Thialf, waar beide ploegen elkaar voor de vijfde keer treffen dit seizoen.

TEKST: Ed Versteeve (www.face-off.nl)