Veel zin in Zoetermeerse Kinderboekenweek

1 October 2019, 09:44 uur
Algemeen
mainImage
Monica van der Meer.

Ook Zoetermeer besteedt weer volop aandacht aan de Kinderboekenweek 2019 die van 2 tot en met 13 oktober plaatsvindt. Monica van der Meer, werkzaam bij Bibliotheek Zoetermeer als specialist kinderen 0-14 jaar, is nauw betrokken bij de organisatie van alle activiteiten. 

"We hebben sowieso groepsbezoeken voor alle groepen 1 en 2 van de basisscholen uit Zoetermeer, dus kinderen in de leeftijd van 4 tm 6 jaar. Daarnaast hebben we zaterdag, zoals ieder jaar, een kinderboekenweekfestival (bekijk programma) in het Forum Zoetermeer. Van 10.00 tot 16.30 uur is er de hele dag van alles te doen", licht Van der Meer toe tegen www.zoetermeersdagblad.nl. 

Er is een voorstelling op het podium, er wordt geschminkt, de Zoetermeerse kinderboekenschrijfster Ilona de Lange is aanwezig met meet and greet, er is een workshop story telling, kinderen kunnen een reisverhaal schrijven en scrappen, er wordt voorgelezen met ondersteunende gebaren, er zijn knutselactiviteiten en je kunt in de photo booth en voor het green screen leuke plaatjes voor thuis maken. 

Thema van de Kinderboekenweek is vervoer, met als ondertitel 'Reis mee!'. Ook de activiteiten in het E-lab sluiten daarbij aan, want daar kun je vliegtuigen bouwen. 

Leesplezier als basis

Van der Meer hoopt dat kinderen meer en graag gaan lezen. "We richten ons in de basis op het leesplezier, dat is het belangrijkste. Dat hopen we ook bij de ouders onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn er heel veel activiteiten die een relatie hebben met het thema. Maar: de Kinderboekenweek gaat wel over boeken."

Op dit moment hebben 28 basisscholen in Zoetermeer een 'Bibliotheek op school'. En dat werpt volgens Van der Meer zijn vruchten af. "We merken dat het leesplezier en het herkennen van boeken toeneemt. Onze leesconsulenten zijn wekelijks op de scholen. We hopen de gang naar het Forum en onze wijkvestigingen in Rokkeveen en Oosterheem daarmee te stimuleren."

"We doen ook aan mediawijsheid; dan heb ik het over informatievaardigheden, omgaan met social media, nepnieuws herkennen, daar zetten we als bibliotheek ook op in, zowel in het Forum als op de scholen. Dat doen we bijvoorbeeld door kinderen robotjes te laten programmeren of een eigen game te laten maken."

Bezoekers

Van der Meer verwacht zaterdag zo'n 750 bezoekers over de hele dag en nog meer bezoekers tijdens de hele Kinderboekenweek in Zoetermeer. Ze kijkt uit naar de activiteiten. "Wat ik het leukste vind? Mijn passie is toch het leesplezier bij de kinderen. Omdat ik dat belangrijk vind en ieder kind gun."