mainImage

Column Eric Brunings: Rotterdam

1 augustus 2020, 09:50 uur
Algemeen, Columns

Ik ben fan van Rotterdam, de stad waar ik mijn jeugd doorbracht. Ik houd van de Koopgoot, de Coolsingel, het Hofplein, Hotel New York en de havens. En natuurlijk van de club uit Zuid, waar mijn hele familie vele voetstappen heeft liggen. Daarnaast ben ik fan van de burgemeester, van Ahmed Aboutaleb, een bestuurder die durft.

Aboutaleb geeft de volksgezondheid in zijn stad de hoogste prioriteit en is bereid daar alles aan te doen. Zoals hij zelf zegt: "Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen dat ik geen maatregel onbenut heb gelaten om te vermijden dat er één Rotterdammer sterft of corona oploopt."

En dat betekende van de week concreet dat hij naast de dringende oproep aan zijn medegelovigen om niet naar de moskee te gaan op één van de belangrijkste dagen van de Islam, hij ook besloot tot de verplichting om mondkapjes te dragen in de drukste gebieden van de stad.

In hoeverre die laatste maatregel effectief is, in hoeverre zijn maatregel indruist tegen de privacy of zelfs tegen de grondwet, zal de komende weken ongetwijfeld breed worden bediscussieerd en zal moeten blijken. Aboutaleb toont in ieder geval verantwoordelijkheid en daadkracht en verdient alleen daarom al bewondering. Als ware Rotterdammer laat hij het 'geen woorden maar daden' duidelijk klinken in zijn Rotterdam.

 

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College in Zoetermeer. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor www.zoetermeersdagblad.nl columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Zijn broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.